
Manuscrisele sau sulurile de la Marea Moartă reprezintă una dintre principalele descoperiri arheologice scrise ale secolului trecut. Ele au fost descoperite în 1947, din întâmplare, de către niște ciobani, lângă așezarea antică Qumran, situată pe țărmul nord-vestic al Mării Moarte. Se pare că aceste manuscrise au fost scrise între 150 î.e.n. și 70 e.n. de către o comunitate religioasă (esenieni) care a locuit în această zonă.
Situl face parte din rețeaua de parcuri naționale ale Israelului și accesul se poate face cu biletul pentru toate parcurile, deși este listat pe lista provizorie a siturilor Patrimoniului Mondial UNESCO pentru Palestina. De fapt, dacă te uiți pe hărțile disponibile pe Internet, locația este clar în interiorul Palestinei, dar teritoriul, ca de altfel multe alte locații, sunt încă gestionate de Israel.
În fine, pentru vizitarea sitului este mai puțin important unde se află, atâta vreme cât vizita se poate face ca o simplă escală pe unul dintre cele mai importante rute turistice din Israel, care face legătura între Ierusalim și Masada.
Inițial ne-am propus ca aceasta să fie prima destinație a zilei, însă la plecarea din Ierusalim, am decis să face o scurtă escală la Qasr el Yahud, profitând și de faptul că acesta se deschidea mai devreme.
La fața locului Qumran nu impresionează foarte mult, intrarea într-una din peșterile în care au fost găsite manuscrisele putând fi văzută de la un punct de belvedere din zona centrului de vizitare, ca o simplă gaură în munte, celelalte peșterii fiind pe versantul din spate. În schimb, tot aici se pot vedea și ruinele localității Qumran, care include ruinele mai multor clădiri, inclusiv cele ale unui sistem sofisticat de gestionare a apei, unic în zonă.
[Vizitat în 27.11.2017]
Leave a Reply