Provins

Orașul Provins este situat în apropiere de Paris, la mai puțin de o oră de mers cu trenul. Orașul medieval Provins, este o mărturie a trecutului său comercial și a târgurilor pline de viață, fapt pentru care a fost inclus pe lista siturilor patrimoniului mondial UNESCO în 2001, pentru păstrarea arhitecturii și a amenajării urbanistice generale, care au fost concepute special pentru a organiza târguri.

Deși orașul datează din epoca romană, perioada sa cea mai înfloritoare a fost în secolele al XII-lea și al XIII-lea, datorită celebrelor târguri de șampanie organizate de conții de Champagne, în secolul al XII-lea Provins fiind al treilea oraș ca mărime din Franța, după Paris și Rouen. Stema orașului, trandafirul roșu, datează din secolul al XIII-lea, după de acesta a fost adus din Damasc de cruciatul Thibaud al IV-lea și a început să se cultive aici.

La sfârșitul secolului al XIII-lea, privilegiile orașului au fost abrogate și a început să scadă, însă casele negustorilor s-au păstrat, cu trei etaje, adaptate pentru depozitare și vânzare, s-au păstrat.

Partea cea mai veche a orașului, Ville-Haute, se află pe un deal și este parțial înconjurată de ziduri medievale (secolele al XII-lea și al XIII-lea). În drumul spre zona înaltă am făcut o mică escală la Collégiale Saint-Quiriace, o biserică imensă construită în a doua jumătate a secolului al XII-lea, dar care n-a fost niciodată finalizată. Ceva mai sus este Tour César, construit pe locul unui fort roman, principalul monument al orașului, care a fost folosit ca închisoare, refugiu sau turn de veghe, în funcție de perioadă. Turnul se poate vizita, dar doar într-un interval mic de timp (vreo 2-3 ore) și doar după-amiaza.

Am coborât pe partea opusă a turnului, unde se găsesc mai multe case medievale, dar și  Grange-aux-Dîmes, o clădire din secolul al XII-lea găzduiește un mic muzeu de sculptură medievală. Deși în programul de vizitare scria că este deschis, în momentul în care am sunat pentru acces, am fost informat că trebuie să vin în weekend dacă vreau să vizitez muzeul.

Am plecat din Ville-Haute (orașul de sus) și m-am îndreptat către Ville-Basse (orașul de jos), fondat în secolul al IX-lea de călugări care fugeau de normanzi. Principalele obiective din Ville-Basse sunt Turnul Notre-Dame-du-Val, singurul vestigiu rămas din colegiul Notre-Dame-du-Val, distrus în timpul Revoluției Franceze. Clopotele turnului provin de la biserica Saint-Ayoul, aflată în apropiere.

Ultima escală am făcut-o la Biserica Saint-Ayoul. Aceasta a fost construită pe locul unde au fost descoperite niște relicve atribuite Sfântului Ayoul, îngropate într-o criptă datând din anul 996 și transformată în priorat în 1048. Biserica a fost loc de pelerinaj, iar curtea ei a găzduit primele târguri din Provins. Clădirea a fost parțial distrusă de un incendiu în 1157, însă a fost imediat reconstruită și extinsă de multe ori până în secolul al XVI-lea.

Vizita mea la Provins a fost una destul de scurtă și influențată de ploaia mocănească de toamnă, dar și de trolerul pe care l-am cătat cu mine peste tot. Cu toate acestea, cred că Provins merită vizitat și se poate vizita pe îndelete într-o jumătate de zi, cel mult o zi.

[Vizitat în 16.11.2023]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*