Prespa

Regiunea Lacurilor Prespa este o zonă mai puțin cunoscută din nordul Greciei, aflată la granița dintre Grecia, Albania și Macedonia (de Nord). Ea se remarcă prin două lacuri: Megali Prespa, amplasat la granița dintre cele trei țări și Mikri Prespa, localizat doar în Grecia și Albania.

Zona lacurilor Prespa este cunoscută pentru frumusețea sa naturală și biodiversitatea ridicată, cu peste 1500 de specii de plante, 40 de specii de mamifere, 260 de păsări (inclusiv pelicani și cormorani mici), 32 de reptile și amfibieni și 17 specii de pești, inclusiv specii endemice, pentru care s-au creat trei parcuri naționale care stau la baza cooperării transfrontaliere.

Am ajuns la Prespa după un zbor spre Salonic cu escală la Atena, după care am fost preluat de o mașină, drumul de la Salonic la Agios Germanos fiind de circa 2 – 3 ore. În Agios Germanos m-am cazat la o pensiune interesantă, în sensul unei combinații între rustic și modern, iar masa am luat-o în stil tradițional la un restaurant din sat.

Vizita la Prespa a fost completată de o scurtă excursie în zona lacului Mikri Prespa, ocazie unde am primit toate informațiile despre biodiversitate și cooperarea transfrontalieră.

Deși nu este o zonă foarte populară pentru Grecia, este cu ceritudine o destinație pentru cineva care caută liniștea într-un decor natural foarte frumos. Mai mult decât atât, serviciile de aici sunt mult peste serviciile oferite de pensiunile similare din zonele litorale ale Greciei.

[Vizitat în 29-30.09.2015]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*