Porvoo

Am vizitat Finlanda în decembrie, perioadă în care ziua este foarte scurtă. Ca să nu mă apuce depresia o jumătate de zi până la ora zborului, am decis să ies puțin din Helsinki și să ”explorez” împrejurimile. Am decis să vizitez Porvoo, localitate situată la circa 60 km est de Helsinki. Decizia am luat-o în urma unei recomandări primite într-un bar din Helsinki de la un finlandez de origine indiană.

Deși n-am plecat foarte devreme, încă era întuneric când am ajuns la autogara centrală din Helsinki. De aici am luat un autobuz iar într-o oră eram în Porvoo, iar afară încă nu era zi.

Porvoo este unul dintre cele numai șase orașe medievale din Finlanda, fiind menționat pentru prima dată la începutul secolului al XIV-lea și i s-au acordat drepturi de oraș în jurul anului 1380.

În prezent Porvoo este cunoscut pentru clădirile bine conservate din secolele XVIII și XIX și Catedrala Porvoo, care datează din secolul al XV-lea. În decorul mohorât de jumătate de decembrie mi-a fost de ajuns vreo oră și jumătate de plimbare pe străzile din orașul vechi, am ajuns la vechea primărie și am urcat pe deal la vechea catedrală din Porvoo. Aici am asistat și la o repetiție a unui cor pentru Crăciunul care se apropia. Mi-am continuat plimbarea prin centrul vechi aproape pustiu și am luat primul autobuz spre Helsinki. Întreaga vizită a durat sub două ore.

[Vizitat în 17 decembrie 2015]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*