Pompeii

Pompeii este unul dintre cele mai interesante locuri de vizitat din zona Napoli, fiind un oraș roman care a fost distrus de o erupție vulcanică a Vezuviului.

Orașul a fost fondat în jurul secolului al VIII-lea î.e.n. Ca majoritatea orașelor construite la aceas vreme în provincia, Pompeii a fost construit de coloniști datorită solului fertil din jurul vulcanului. Orașul a fost cucerit de mai multe ori în istoria sa. Etruscii au cucerit orașul în secolul al VI-lea î.e.n., iar în secolul al V-lea î.e.n a fost rândul samniților. Aceste cuceriri s-au încheiat când romanii i-au învins pe samniți în secolul al IV-lea î.e.n. În secolul I î.e.n. Pompeii a devenit în mod oficial o provincie romană, devenind un important centru comercial.

În urma erupției vulcanului Vezuviu din anul 79, Pompeii a fost complet acoperit cu un strat de cenușă vulcanică. Erupția vulcanică a împins orașe precum Pompeii și Herculaneum în uitare, el fiind regăsit în anul 1599, în timpul construcției unui canal. Mult mai târziu, în secolul al XVIII-lea, s-a început și depărtarea stratului de cenușă din cele două orașe: Pompeii și Herculaneum.

Săpăturile arheologice ulterioare au scos la iveală case, magazine, temple și clădiri publice ale unui oraș prosper de circa 20.000 de locuitori, fiind practic un oraș înghețat în timp. Explorarea sitului arheologic oferă oportunitate unică de a vedea case bine conservate, temple, teatre și chiar un bordel, așa cum erau ele în timpul Imperiului Roman. Mozaicurile complicate, frescele colorate și băile publice oferă, de asemenea, o perspectivă asupra rutinelor zilnice și practicilor culturale ale vremii. Vila Misterelor, una dintre cele mai bine conservate clădiri de aici, prezintă fresce cu ritualuri religioase misterioase. Printre atracțiile parcului arheologic se numără și Forumul, situat în centrul orașului, dar și Amfiteatrul, unde se organizau lupte ale gladiatorilor.

Vizitarea parcului arheologic Pompeii este ca și cum s-ar păși într-o carte de istorie vie, oferind o înțelegere profundă a civilizației romane antice și a impactului catastrofal al erupției vulcanice. fiind o destinație obligatorie pentru orice turist în regiunea Campania din Italia.

Din punct de vedere al accesului recomand trenul local Circumvesuviana, care circulă de la Napoli la Sorrento și care are stație chiar lângă parcul arheologic, durata călătoriei fiind de circa 30 minute din Napoli.

[Vizitat în 26.12.2018]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*