Podul Malabadi

În drumul meu dinspre Hasankeyf către Siit și Tillo am făcut o scurtă escală la Podul Malabadi. Podul este situat în apropierea orașului Silvan, din provincia Diyarbakır, în Anatolia. Podul Malabadi de peste râul Batman, este un pod de piatră construit în secolul al XII-lea, între anii 1146-1155, în timpul domniei dinastiei locale Artuqid – dinastia turkmenilor cu capitala Diyarbakır.

Lungimea podului este de 150 de metri, lățimea de 7 metri, iar înălțimea maximă are 19 metri. În zona sa centrală, podul are o formă arcuită, chiar deasupra secțiunii celei mai adânci a râului. Arcul principal are o deschidere de 38,6 metri, ceea ce îl face al doilea ca lungime din Anatolia, după Podul Hasankeyf, care este puțin mai lung, dar în stare mult mai proastă și mai nou sub apă. Podul Malabadi este, totodată, cel mai lat dintre toate podurile de piatră cu arcadă existente în Anatolia. Deși, podul este construit perpendicular pe râu, accesul pe el, din ambele părți, se face pe rampe construite în unghi față de râu. Pe fiecare parte a podului au fost construite porți, care odinioară erau stații de taxare pentru trecerea acestuia. Cei doi piloni ai podului au fost construiți direct în albia râului Batman, însă la apă mică aceștia sunt în mare parte pe uscat. Pilonul vestic este decorat cu două figuri sculptate, una în picioare și una așezată.

De-a lungul timpului podul a fost restaurat în mai multe rânduri, cele mai recente renovări fiind făcute la începutul secolului al XX-lea și la începutul secolului al XXI-lea. Timp de multe secole acesta a fost singurul pod din această secțiune a râului Batman și a jucat un rol important pe ruta comercială dintre Diyarbakır și Van. El a fost folosit pentru a traversa râul până în 1955, când a fost construit un nou pod chiar lângă el. Fiind unul dintre cele mai faimoase poduri de patrimoniu istoric al Anatoliei, Podul Malabadi a fost înscris de Turcia, pe Lista indicativă a siturilor patrimoniului mondial UNESCO în 2016.

[Vizitat în 25.07.2022]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*