Počitelj

Počitelj este un mic sat istoric din Bosnia și Herțegovina, situat pe malul râului Neretva, la circa 30 km de Mostar. Deși am locuit în Sarajevo aproape un an, am ajuns la Počitelj numai câțiva ani mai târziu, într-o vacanță de vară.

Localitatea are o istorie destul de veche, pe la jumătatea secolului al XV-lea, având o importanță strategică în apărarea împotriva năvălirii Imperiului Otoman. Cu toate acestea, cetatea n-a rezistat mult, fiind cucerită de otomani în anul 1471.

În perioada care a urmat, din secolele al XVI-lea până în al XVIII-lea, localitatea s-a dezvoltat din puncte de vedere arhitectonic, la structurile anterioare adăugându-se elemente otomane. În prezent, printre cele mai importante repere ale sale sunt cetatea, moscheea cu cupolă cu o singură cameră, considerată una dintre cele mai interesante din Bosnia și Herțegovina, dar și ruinele fostului caravanserai și hamamul. Alături de acestea, străzile înguste de piatră, care pornesc de la drum și urcă până la cetate, dau un farmec aparte micii localități și în opinia mea este una dintre principalele destinații care nu trebuie ratate în Bosnia și Herțegovina. Ca o notă aparte, în zonă cresc rodii, iar sucul de rodii se găsește de vânzare peste tot.

[Vizitat în 20.08.2017]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*