Pitons Management Area

Aria de Management Pitons, situată în apropiere de orașul Soufriere, din Saint Lucia, este cea mai importantă arie protejată și singura zonă inclusă pe lista siturilor patrimoniului mondial UNESCO din această țară.

Aria de Management Pitons este o zonă cu utilizări multiple întinsă pe 1.134 ha de pământ și 875 ha de mare, fiind formată din două domuri de lavă sau dopuri vulcanice: Gros Piton are 771 m, iar Petit Piton are 743 m înălțime, care sunt legate de creasta Piton Mitan și care reprezintă reperul emblematic major al insulei. Zona prezintă diverse caracteristici vulcanice, cum ar fi izvoare termale, depozite piroclastice (pietra ponce și cenușă) și zone de lavă. Acest peisaj vulcanic, combinat cu vegetația tropicală luxuriantă și zona marină adiacentă este considerat de o frumusețe naturală excepțională.

Fiind principalul meu obiectiv din Saint Lucia am încercat să escaladez cele două vârfuri vulcanice. Cel mai ușor acces spre acestea se face din orașul Soufriere situat la nord de domurile vulcanice. Eu am optat să vin din sud, după ce am reușit să închiriez o mașină de la aeroportul Aeroportul Internațional Hewanorra, situat în sud-estul insulei. Important de știut este faptul că în Saint Lucia se conduce pe partea stângă, drumurile sunt înguste, iar relieful este destul de accidentat. Deși îmi stabilisem un traseu către zona de acces la Gros Piton, pe coastă și apoi pe drumul care înconjoară Gros Piton, doamna de la închirieri auto mi-a sugerat să merg pe drumul principal spre Soufriere, iar la Victoria să fac stânga. Cred că a fost o alegere cât de poate de proastă, drumul fiind extrem de prost, ca în final să ajung în drumul propus inițial, destul de bun.

Nu după mult timp am ajuns la o intersecție, unde un panou informativ care mi-a arătat direcția către Fond Gens Libre, un mic sătuc în care se găsește Centrul de Interpretare la Traseului Gros Piton, dar și casa de bilete. Încă de la intrarea în sat am fost întâmpinat de o doamnă care m-a trecut pe un tabel cu turiștii care vor să urce pe Gros Piton și care mi-a ”alocat” un ghid, pentru accesul pe munte fiind obligatoriu să fii însoțit de un ghid local. Ghizii provin din comunitatea locală și sunt organizați într-o asociație, această activitate având rolul de a aduce venituri către localnici. Se pare că sistemul nu este implementat și la Petit Piton. Biletul de intrare se plătește la casa de bilete, care este într-o clădire separată de Centrul de Interpretare și costă 55 Dolari Est Caraibe.

Ascensiunea începe la altitudinea de 212 m (Centrul de Interpretare) și se urcă o diferență de nivel de 559 m, întregul traseu având 4,7 km. Traseul este ușor accesibil, cu trepte amenajate și cu un loc de popas la jumătatea traseului, acolo unde este și un excelent punct de belvedere, fiind locul ideal pentru a vedea Petit Piton. Deși la început am plecat încrezător și plin de optimism, căldura mare, umiditatea, ascensiunea la mijlocul zilei, diferența de fus orar, dar și oboseala după un zbor lung din Europa, mi-au pus capac făcând din scurta mea ascensiune una dintre cele mai dificile pe care le-am făcut vreodată. Parte superioară a traseului este destul de abruptă, însă merită din plin, vârful oferind o priveliște superbă către nordul întregii insule.

Nici coborârea nu a fost deloc ușoară, însă într-un final am ajuns la Fond Gens Libre, fiind ultimul grup de pe traseu. Ghidul meu Chad a fost extraordinar, a avut răbdare cu condiția mea fizică și mi-a oferit multe informații despre zonă și managementul acesteia.

Mi-am continuat ziua proastă în drum spre Soufriere, când am reușit să fac de 2 ori pană la mașină, având noroc cu niște localnici care m-au ajutat să ajung la Soufriere cu o extra roată de rezervă. Acest lucru m-a împiedicat să vizitez și izvoarele de sulf, care reprezintă o atracție la fel de importantă din Aria de Management Pitons.

După ascensiunea pe Gros Piton am decis că nu este cazul să urc și pe Petit Piton, deși am fost tot timpul în apropierea sa, acesta dominând orașul și golful Soufriere.

[Vizitat in 28.04.2024]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*