
În mod cert piramidele de la Giza reprezintă unul dintre cele mai emblematice locuri din lume. Am vizitat piramidele cu ceva timp în urmă și pot să spun că vizita a reprezentat o experiență deosebită. Platoul de la Giza include Piramida lui Keops sau Khufu (Marea Piramidă), Piramida lui Kefren, Piramida lui Menkaura, Sfinxul și alte câteva alte structuri mai mici. Platoul de la Giza, împreună cu complexul de la Saqarra, cel de la Dahshur și monumentele funerare de la Memphis au fost înscrise pe lista siturilor patrimoniului mondial UNESCO în anul 1979, fiind unul dintre cele mai vechi și reprezentative situri din lume. Piramidele de la Giza au fost construite în timpul celei de-a patra dinastii a Vechiului Regat al Egiptului Antic, între anii 2600 și 2500 î.e.n.
Primul contact cu piramidele a fost în prima seară petrecută în Egipt, la un spectacol Sound and Light. A fost pentru prima dată când am văzut un astfel de spectacol și în mod cert povestea Egiptului Antic proiectată cu laser pe pirmide, a fost o alegere bună.
Am revenit la piramide a doua zi, destul de devreme astfel încât să prindem bilet de acces și în interiorul piramidelor. Prima escală am făcut-o la Marea Piramidă. Accesul în interior se face pe intrarea săpată la circa o treime din înălțimea sa. După ce ne-am lăsat, pe o piatră de la intrare toate aparatele foto, am făcut un mersul piticului și am intrat în singura cameră mortuară deschisă publicului. Am fost puțin dezamăgit de încăperea goală, mai ales că așteptările au fost cam mari.
Cea de-a doua piramidă în care se poate intra este Piramida lui Menkaura, unde intrare este, de data aceasta, sub nivelul nivelul solului. Aici pot fi zărite unele hierogrife pe pereți, însă la fel ca în Marea Piramidă, nu este mare lucru de văzut în interior.
După ce am vizitat și celealte structuri mai puțin importante din complex, ne-am îndreptat spre ultimul mare obiectiv de la Giza și anume Sfinxul. Sfinxul este cea mai veche sculptură monumentală cunoscută din Egipt, datând din perioada Vechiul Regat, din timpul domniei lui Kefren (circa 2558–2532 î.e.n.). Din pacate, nasul Sfinxului a fost distrus de-a lungul timpului, dar chiar și așa este destul de impresionant, motiv pentru care am petrecut destul de mult timp în jurul ei, mai ales cu piramidele în fundal.
[Vizitat în 21-22.12.2008]
Leave a Reply