
Pikillaqta
Ultima zi în Cusco am început-o cu vizita împrejurimilor. Am plecat de la hotel cu un taxi închiriat pentru circa 10 $/jumătate de zi, iar prima destinație a fost situl arheologic Pikillaqta, situat la vreo 40 km sud-est de Cusco, în direcția Titicaca. Situl nu este la drumul principal, ci la aproape un km de un drum lateral.
Pikillaqta (care în limba quechua înseamnă „Oraș de purici”) este un sit arheologic puțin mai aparte, întrucât este singurul sit important din apropiere de Cusco, care datează dintr-o perioadă anterioară civilizației incașe.
În urma săpăturilor arheologice s-a descoperit că ruinele de la Pikillaqta aparține culturii wari, despre care nu se cunosc foarte multe lucruri și datează din perioada 550 și 1100. Suprafața sitului este imensă, iar multe dintre ruine sunt acoperite de vegetație. Impresionată este geometria vechiului oraș, cu străzi drepte și cele circa 700 de ruine ale unor construcții dispunse simetric.
Când am ajuns acolo am singurul vizitator, deși cred că nu este mare aglomerație nici la alte ore. Este evident că este eclipsat într-o mare măsură de Machu Picchu, Sacsayuman și celelate obiective incașe, însă dacă ar fi în Europa, cu siguranță ar fi unul dintre obiectivel turistice de top. Eu cred că am stat aproape o oră și m-am plimbat în voie pe străzile orașului antic. Ce este drept, ceva panouri informative ar fi binevenite.
Qhapaq Ñan, Sistemul de drumuri Andean și Rumicolca
Fiind în zonă i-am cerut șoferului să meargă puțin mai departe, iar după aproape un kilometru eram deja la ruinele de la Rumicolca. Acestea nu sunt la fel de impresionante, destinația sa din vremea incașilor fiind accea de punct de control vamal pentru accesul către Cusco, de-a lungul vechiul drum incaș Qhapaq Ñan, parte a sistemului de drumuri Andean și care acum este înscris în lista siturilor UNESCO din 2014. Printre ruinele se găsește și un apeduct, despre care se crede că era destinat alimentării cu apă pentru Pikillaqta.
[vizitat in 13.03.2016]
Leave a Reply