Pietrele funerare de la Ahlat

Orașul Ahlat, este considerat unul dintre cele mai importante puncte de intrare în Anatolia, fiind punctul de joncțiune dintre est și vest, atât din punct de vedere geografic, cât și istoric. În secolul al XIII-lea, orașul a devenit unul dintre cele trei centre majore ale lumii islamice alături de Belh din Afganistan și de Bukhara din Uzbekistan.

Pietrele funerare de la Ahlat reprezintă simbolul arhitecturii tipice din regiune și al structurii sale caracteristice. Deși pietrele funerare sunt cunoscute ca fiind din epoca selgiukidă, acestea aparțin, de fapt, dinastiilor Ahlatshah (Shah-Armens), Ayyubid și Safavizi, care au domnit în secolele XII-XV.

În regiune exită numeroase cimitire, însă cimitirul Ahlat Seljuk este cunoscut drept cel mai mare cimitir istoric Cimitirul islamic din lumea turco-islamică. Am ajuns la cimitir pe o intrare laterală, în zona moscheei și mormântului lui Emir Bayındır. Acesta a fost construit în 1491 și este amplasat în afara cimitirului.

Dincolo de poarta de intrare se întinde cimitirul, amplasat pe o suprafață de 21 ha. Acesta cuprinde în jur de 8200 morminte, cu pietre funerare frumos gravate, unele mai bine conservate decât altele. Dimensiunile piatrelor funerare sunt diferite, cele mai înalte, cu sculpturi mai complexe, aparțin, în mod evident, unor oameni mai importanți. Cimitirul este foarte bine amenajat pentru turiști, existând multe punți de lemn și panouri informative, mai ales spre intrarea principală.

După o plimbare destul de plăcută printre pietrele funerare, m-am întreptat spre o a treia intrare unde este Muzeul Bitlis Ahlat. Acesta este un muzeu nou, care a înlocuit un vechi muzeu, existent încă din 1971. Muzeul este destul de mic, însă oferă o mulțime de informații despre istoria de câteva mii de ani a zonei.

[Vizitat în 26.07.2022]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*