Peștera Su Mannau

Peștera Su Mannau este una dintre principalele atracții turistice din localitatea Fluminimaggiore, situată în sud vestul Sardiniei. După o vizită relaxantă situl arheologic Antas am pornit mai departe spre peșteră.

Peștera se vizitează numai în grup organizat, cu intrări la ore fixe, așa că am avut puține emoții când am ajuns la limită pentru ultima vizită a zilei. Din fericire totul a fost în regulă și am reușit să intrăm într-un grup restrâns: eu cu soția și ghidul vorbitor numai de italiană.

Peștera se desfășoară pe două nivele principale, care corespund cu cele două râuri subterane: râul Placido, în stânga și râul Rapido, în dreapta. Lungimea totală a peșterii este de 8 kilometri, însă partea turistică este de numai vreo 500 m.

Partea turistică se află la primul nivel și este împărțită într-o secțiune arheologică și una speologică. În secțiunea arheologică au fost găsite resturile unor lămpi votive cu ulei de origine nuragică și artefacte din vremea feniciană și romană. Arheologii cred că în urmă cu vreo 3000 de ani aici ar fost un templu, ipoteză întărită și de faptul că există unei conexiuni cu Templul Antas din vecinătate.

Mult mai interesantă mi s-a părut secțiunea speologică și cuprinde numeroase încăperi frumos concreționate cu stalactite și stalagmite, coloane care se ridică până la 15 m, cristale de aragonit, lacuri subterane, cascade etc. Traseul turistic este amenajat pe pasarele foarte bine amplasate, în anumite locuri fiind suspendate chiar și la 30 m și care oferă unghiuri foarte bune pentru admirat formațiunile carstice. În partea sa finală, traseu se termină cu o scară care ne-a condus la baza unei încăperi uriașe (Pozzo Rodriguez), unde se găsesc și cele mai impresionante stalactite și stalagmite (cea mai mare măsurând 11 metri).

Nu cred că exagerez dacă spun că peștera este una dintre cele mai frumoase peșteri turistice pe care le-am vizitat iar traseul turistic este foarte bine și ecologic amenajat.

[Vizitat în 29.04.2017]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*