Peștera Škocjan

Până acum am vizitat Slovenia o singură dată și atunci pentru o întrunire la Peștera Škocjan sau Škocjanske jame. Drumul până acolo a fost cu ceva peripeții în sensul că am avut un zbor rezervat pînă la Veneția, la o companie low-cost obscură, iar de acolo urma să ma descurc pe cont propriu. Din păcate sau din fericire, a fost grevă generală la Alitalia și zborul nu a putut fi operat. În ultimul moment am reușit o rezervare către Ljubljana, cu Malev, unde am avut ceva probleme să ajung de la aeroport în oraș. Cel mai interesant este faptul căniciuna dintre aceste companii nu mai există în prezent.

Peștera Škocjan reprezintă una dintre cele mai importante peșteri din Slovenia, fiind reprezentativă pentru zona cea mai reprezentativă carstului clasic. Nu trebuie să uităm faptul că denumirea de carst provine chiar de aici și anume de la Platoul Karst, ulterior termenul generalizându-se, fiind asociat zonelor cu roci calcaroase.

Cu siguranță nu este cea mai frumos concreționată peșteră pe care am vizitat-o, dar în mod cert este impresionantă, mai ales prin mărimea galeriilor. Traseul de vizitare începe de la centrul de vizitare, de unde se pornește spre dolina Globočak, unde este localizată intrarea. Practic, intrarea se face printr-un tunel artificial, care asigură întrarea în sistemul carstic. Circuitul subteran traversează mai multe săli, unele dintre ele de o dimensiune impresionantă. Ieșirea se face prin altă zonă, traseul ajungând la Dolina mare (Velika dolina), după se continuă printr-un cătun, îaninte de ajunge din nou la Centrul de vizitare.

Date fiind caracteristicile sale geologice, dar și datorită speciilor endemice descoperite aici, Peștera Škocjan a fost inclusă pe lista UNESCO în anul 1986.

https://www.park-skocjanske-jame.si/en/read/tourist-information/skocjan-caves-guided-tours

https://en.wikipedia.org/wiki/%C5%A0kocjan_Caves

[Vizitat în 25.05.2007]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*