Rezervația naturală Põhja-Kõrvemaa (Paukjärve)

Vizita în Estonia mi-a oferit șansa ca pe lângă vizitarea unor oraș foarte frumos, Tallinn, să am și o experiență în natură, într-un peisaj extraordinar specific nordului Europei și mai puțin la noi: mlaștini și turbării.

Prima escală am făcut-o la Conacul Sagadi (Sagadi mõis), un complex cu o istorie de peste 500 ani, care are trei clădiri principale, puse la dispoziția vizitatorilor pentru diferite activități. Clădirea principală este cea mai interesantă din punct de vedere arhitectonic, fiind mobilată în secolul al XIX-lea. Cea de-a doua clădire este amenajată ca centru de vizitare și interpretare, mai ales în ceea ce privește ecosistemele forestiere. Ultima clădire este amenajată ca centru educativ, în special pentru elevii care vizitează zona.

După vizita la Sagadi mõis am pornit spre a doua destinație a zilei: rezervația naturală Põhja-Kõrvemaa. Aceasta a fost creată în 1991, pe locul în care în perioada sovietică era o zonă militară (chiar ni s-a spus că în mlaștina de aici era locul în care se lansau rachete din Vladivostok, adică din extremitatea estică a Rusiei).

Peisajul specific rezervației este dominat de mlaștini și turbării, dar și de păduri asociate zonelor mlăștinoase, cu o vegetație specifică acestor zone. Din păcate vizita mea a fost la sfârșit de septembrie, așa că nu am putut vedea vegetația în toată splendoarea ei.

Din parcarea Kaksiksild am pornit pe traseul Paukjärve, un circuit turistic de circa 5 km. După o scurtă bucată de drum prin pădure, traseul a continuat cu o punte de lemn care merge sinuoasă prin mlaștină ocolind o mulțime de lacuri de mici dimensiuni și cu nume imposibil de pronunțat.

După circa o oră de mers, timp care a inclus și o mulțime de informații furnizate de ghizii noștri, am ajuns la un turn de observație cu o înălțime de 8,5 m și care oferă o priveliște nemaipomenită a întregii zone.

Ne-am continuat drumul și am ieșit din mlaștină în zona unui mic deal, în vârful căruia este amplasat un alt turn de observație, de unde se poate vedea mlaștina dintr-o partea a sa. Mie mi s-a părut mai spectaculos peisajul văzut din primul turn, dar și de aici peisajul poate fi văzut dintr-un punct la fel de spectaculos. În continuare traseul spre parcare merge prin pădure.

Traseul este unul foarte frumos și mie mi-a plăcut mai mult decât vizita din Parcul Național Kemeri din Letonia, cu care ar putea fi comparat. Sper totuși să am șansa să vizitez o astfel de zonă și pe timp de vară.

 

[Vizitat în 28.09.2017]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*