Parcul Arvi (Parque Arvi)

Zborul din Medellin spre Europa era inițial programat pentru ora 12.00, cu o escală lungă în Panama. Cum AirFrance – KLM s-au găsit să facă grevă în acea săptămână și au bulversat puțin zborurile, am profitat să fac o plângere și să cer un zbor de dimineață, cu o escală de o zi în Panama. Bineînțeles că n-au dat curs cererii mele, însă mi-au schimbat zborul cu unul la ora 3 pm. Aveam deja 3 ore în plus la depoziție, pe care intenționam să le petrec altfel decât în aeroport.

Așa că după ce mi-am împachetat bagajul am pornit pe același drum deja cunoscut spre metroul din Medelin. De data aceasta am mers mai departe, spre capătul celălalt al orașului, până la stația Acevedo. Aici am schimbat pe linia K, până la stația Santo Domingo (3 stații). Linia K este de fapt o linie de transport pe cablu, care trece pe deasupra favelelor din cartierul Santa Cruz al Medellinului, dar care face parte din rețeaua metropolitană de transport public (Metrocable). Ținând cont de specificul urbanistic al acestui cartier, străzi foarte înguste și panta extrem de mare, gondola cred că este cea mai bună opțiune pentru localnicii de aici de a nu fi rupți de civilizație.

Am continuat drumul cu o altă telegondolă (linia L), de data aceasta una turistică, survolând aproximativ 30 min mai întâi partea de sus a favelelor, după care pădurea tropicală, până am ajuns la stația superioară (Arvi), aflată la o altitudine de circa 2600 m.

Parcul Arvi, este o arie naturală protejată de 16.000 ha situată în suburbia Medellin-ului Santa Elena, reprezintă un dintre principalele destinații de recreere a locuitorilor din oraș.

Imediat ce am coborât din telegondolă am dat nas în nas cu Dracula. Nu era vorba de strămoșul nostru, ci de Dracula houtteana, o orhidee endemică în această regiune din Columbia, care întâmpina turiștii încă de la primul panou informativ. Chiar în fața stației de telegondolă, este o piață amenajată frumos, în care se găsesc produse locale, la prețuri turistice. Nu am zăbovit pre mult pe aici, timpul fiind scurt iar obiectivul altul.

În Parcul Arvi sunt amenajate peste 80 km de trasee turistice, fiind amenajate în funcție de tematică, care pot fi accesate din drumul auto amenajat pentru cei care vin cu mașina sau autocarul. Pentru început am ales traseul arheologic care este amenajat în mare măsură în jurul unor ruine dintr-o perioadă de mult apusă, cu explicații pe măsură, atât în spaniolă, cât și în engleză.

Nu departe de traseul arheologic, se intră pe traseul Flora, pe care l-am ales fiind suficient de scurt și optim pentru timpul pe care îl aveam la dispoziție. Traseul este reprezentat de o potecă care străbate o pădure formată în mare parte din pini, dar și din vegetație specifică zonei. După o urcare scurtă am ajuns la partea principală a traseului, care cuprinde și numeroase panouri cu descrierea diferitelor specii din zonă. Din păcate sezonul în care am ajuns, luna martie, nu este cel mai generos în ceea ce privește bogăția floristică, așa că nu am văzut foarte multe flori și nici măcar pe Dracula nu l-am întâlnit.

După traseu ne-am întors la centrul de vizitare din zona telegondolei, iar după o tură de informare printre numeroasele panouri existente aici și o scurtă tură prin piața locală, am pornit înapoi spre Poblado. Dimineața aproape trecuse, iar ceața se mai risipise, așa că am avut ocazia să vedem mai bine orașul și favelele din telegondolă. Ar fi fost și mai bine dacă geamurile erau mai curate, dar a fost în regulă și așa.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*