Parcul Național Torcal de Antequera

Parcul Național Torcal de Antequera este recunoscut pentru formațiunile sale neobișnuite de roci calcaroase. Parcul este situat în Andaluzia, la circa 30 km nord de Málaga și circa 15 km sud de Antequera.

Parcul Național Torcal de Antequera are o suprafață de 1700 ha, zonă în care se găsesc unele dintre cele mai frumoase și impresionante peisaje calcaroase din Europa. Calcarele de aici datează din epoca jurasică, întreaga zonă fiind sub mare până acum circa 150 de milioane de ani. În era terțiară, scoarța terestă s-a ridicat până la o altitudine de peste 1300 m, rezultând un lanț montan calcaros, destul de rar în Andalucia. Parcul a fost inclus în 2016 în lista siturilor UNESCO ca Situl Dolmenurile din Antequera, mai precis niște monumente megalitice. Legătura parcului cu aceste situri este dată de niște urme de locuire din aceeași perioadă cu cea în care au fost contruite dolmenurile.

Parcul estete foarte popular pentru turiști, în zonă fiind amenajată o parcare mare și un centru de vizitare. Accesul cu mașinile poate fi restricționat dacă aglomerația este mare, drumul de acces fiind unul destul de îngust. Pentru mine n-a fost nicio problemă, întrucât am ajuns destul de devreme, iar parcarea era goală.

Există două trasee circulare care pleacă de la centrul de vizitatare, marcate cu galben (aproximativ 3km și timp de parcurs două ore) și verde (aproximativ 1,5 km și timp de parcurs cca 45 min). Practic sunt două bucle, prima și ultima parte a celor două trasee fiind comună. Traseele sunt ușoar de parcurs, fără porțiuni abrupte, dar stâncoase, așa că se recomandă încălțăminte solidă.

Pentru vizita mea am ales să urmez poteca galbenă și deși mă grăbeam, m-am bucurat mult de plimbare. Traseul a fost unul circular, așa că jumătate din drum am avut lumină din spate, iar jumătate din față, pozele fiind destul de mult influențate de aceste condiții de luminină. Fiind singur și încercând să ajung înapoi în Atequera, pentru o vizită la Dolmenul Menga și Dolmenul Viera, o altă componentă a sitului UNESCO.

[Vizitat în 05.10.2022]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*