Parcul Național Plitvice

În opinia mea, Parcul Național Plitvice, este de departe unul dintre cele mai frumoase locuri din Europa. Până în prezent, am avut ocazia să vizitez parcul o singură dată, cu mulți ani în urmă, dar încă de atunci am tras speranța că voi reveni cât mai curând. Contextul a fost însă unul fericit, întrucât am ajuns aici într-o perioadă nu foarte aglomerată, după ce cu câteva zile în urmă am vizitat Peștera Škocjan, în Slovenia.

Parcul Național Plitvice este cel mai vechi și mai mare parc din Croația, fiind creat în 1949 și având o suprafață de 29630 ha. Plitvice a devenit sit UNESCO în 1979, iar în prezent este una dintre cele mai mari atracții turistice din Croația, cu un număr impresionat de vizitatori, care crează și ceva probleme din punct de vedere al capacității de suport (cu alte cuvinte este prea aglomerat).

Parcul este extraordinar de frumos, fiind renumit pentru cele 16 lacuri ale sale de culoare turcoaz, separate de bariere de tuf sau travertin. Una dintre poveștile pe care ghizii ne-au spus-o pe parcursul vizitei, și care mi s-a părut destul de amuzantă, este legată de niște oficiali americani, care au întrebat care a fost costul plătit pentru a colora apa. Dincolo de această poveste, realitatea este că apa are o culoare extraordinară, întregul peisaj fiind foarte fotogenic. Se pare că lacurile nu au scăpat nici de războiului civil care a măciant fost Iugoslavie, acestea având de suferit de pe urma obuzelor lansate aici. Din fericire, reconstrucția realizată după război a șters orice urmă a acestuia.

Vizita noastră a început în zona superioară, unde am avut oportunitatea să vedem lacurile de sus, după care am coborât la nivelul acestora și am urmat traseul spre cea mai mare cascadă (Veliki slap), după care am mers în amonte pe o potecă foarte bine amenajată. După ceva timp am ajuns la o zonă de picnic și relaxare, de unde ne-am continuat drumul traversând unul dintre lacuri cu o barcă electrică, folosită pentru a reduce poluarea, bărcile electrive fiind oarecum o noutate la vremea respectivă.

[Vizitat în 26.05.2007]

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*