Rezervația Naturală Paracas

Situată în regiunea Ica, în apropierea orașului Pisco, la o distanță de peste 250 km sud de Lima, Rezervația Națională Paracas este o zonă protejată care oferă diferite posibilități de recreere dar și de observare a diversității ecologice specifice. Eu am avut ocazia vizitării acestea într-un circuit organizat, care pe lângă Paracas a inclus și vizitarea Insulele Ballestas.

Rezervația, care se întinde pe o suprafață de circa 335.000 ha, cuprinde atât o zonă terestră foarte aridă (deșert), cât și o importantă zonă marină. Zona terestră este fascinantă atât prin formațiunile geologice, care au fost modelate de vânt și valurile oceanului Pacific, cât și de marea varietate de specii de floră și faună, zona fiind un refugiu important în special pentru speciile de păsări. La rândul său, zona marină se caracterizează printr-o varietate impresionantă de specii, printre care balene, delfini, pinguini Humboldt și mai multe specii de țestoase marine. Rezervația a fost pusă sub protecție în anul 1975, fiind cea mai veche rezervație marină din Peru.

În rezervație există atât un muzeu, Julio C. Tello, cu exponate de textile, ceramică și informații despre cultura Paracas, mai ales că în rezervație există peste 100 de situri arheologice, cât și un centru de vizitare (Centro de Interpretación de Paracas), amplasat în aceeași locație cu muzeul, axat pe partea de biodiversitate a rezervației.

Din păcate, timpul limitat nu ne-a permis să petrecem prea mult timp în rezervație, însă cred că scurta noastră plimbare atât prin deșert, cât și într-o zonă de țărm, cu niște faleze impresionate, a fost destul de elocventă. În afară de scurta plimbare prin rezervație și vizita la Centrul de Interpretare, în drumul spre Insulele Ballestas, am avut ocazia să vedem, de pe mare, Candelabrul Paracas. Acesta este practic un desen uriaș, amplasat pe versantul nordic al Peninsulei Paracas, despre care nu se știe încă dacă are legătură cu celebrele linii de la Nazca sau are o altă proveniență.

Ultima parte a vizitei a fost în Paracas, unde am luat prânzul la unul din numeroasele restaurante de aici, eu continuându-mi drumul spre Nazca, în vreme ce restul grupului s-a întors la Lima.

[Vizitat în 18.03.2016]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*