Pannonhalma

În primăvara lui 2016 am avut ocazia să călătoresc cu mașina spre Cehia. Am plecat de dimineață din Oradea, iar după câteva ore de stat în mașină era timpul pentru o oprire. Le-am propus colegilor mei să ne abatem din autostradă către Pannonhalma, vizităm mănăstirea, care se vedea de pe autostradă, și ne oprim să luăm masa de prânz în zonă. Toată lumea a fost de acord, așa că în scurt timp eram la intrarea în complex.

Mănăstirea Pannonhalma, a fost ctitorită în anul 996 de către călugării benedictini susținuți de primul rege al Ungariei, având ca scop convertirea maghiarilor la creștinism. Ulterior aici a fost întemeiată prima școală din Ungaria și tot aici a fost redactat primul document în limba maghiară. De-a lungul secolelor, mănăstirea a jucat diferite rolului, de la negocierile de pace dintre papalitate și imperiu care au avut loc în secolul al XI-lea, până la folosirea ca fortificație în războiul contra Imperiului Otoman în secolul al XVIII-lea.

Mănăstirea îmbină armonios mai multe stiluri arhitectonice. Astfel, biserica este romanică și are un turn neoclasic cu cupolă înalt de 55 m, interiorul este gotic cu trei nave, în vreme ce cripta are bolți și uși renascentiste (sper să nu încurc toate stilurile acestea). După circa o oră de vizită am pornit mai departe, dezamăgiți de faptul că într-o zonă așa turistică nu ne putem înțelege cu ospătarii în engleză. Drept urmare masa de prânz am servit-o în Bratislava.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*