Palatul Rundāle

Pentru o ultimă jumătate de zi în Letonia, mi-a propus să vizitez Palatul Rundāle. Acesta este situat în partea de sud la Letoniei, la vreo 80 km de Riga, aproape de granița cu Lituania. Drumul a fost destul de liber, așa că am ajuns în zonă destul de repede și am avut timp să fac o escală și la Bauska, pentru vizita ruinelor vechiului castel de aici.

Palatul Rundāle a fost proiectat de Bartolomeo Rastrelli, același arhitect care a proiectat mai multe palate în Rusia (în zona Sankt Petersburg), Ucraina și Letonia. Construcția sa a început în 1736, pe locul unui vechi castel medieval, însă a fost oprită în 1940, atunci când Ducele de Courland, a căzut în dizgrație. Construcția palatului s-a reluat în 1762, atunci când Ducele de Courland, a revenit din exil și a durat până în 1768. În această perioadă au fost create majoritatea decorațiunilor interioare, de către artiști din Germania (sculpturile) și Italia (picturile).

Vizitarea palatului include un tur prin sălile acestuia, dintre care cele mai reprezentative sunt Sala Gilt, Sala Albă, Marea Galerie săli de recepție, private, destinate ducelui sau ducesei.

Palatul nu este foarte mare, vizitatori erau destul de puțini, iar vizitarea parcului palatului nu este cel mai bun lucru pe care poți să-l faci în luna octombrie, așa că vizita n-a fost prea lungă. În orice caz, vizitarea palatului a fost o opțiune foarte bună pentru o tură de o jumătate de zi.


[Vizitat în 17.10.2015]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*