Palatul regal din Mafra

Am vizitat Mafra, la scurt timp după includerea Palatului, Catedralei și Parcului Regal de Vânătoare din Mafra pe lista siturilor patrimoniului mondual UNESCO. Având la dispoziție o mașină închiriată ne-a fost destul de ușor să ajungem la Mafra situată în apropierea Lisabonei și la fel de ușor să găsim un loc de parcare în apropiere de palat.

Fiind destul de dimineață, am fost printre primii turiști care am intrat în palat și am profitat din plin de acest lucru. Palatul construit în stil baroc și neoclasic din secolul al XVIII-lea, este imens, având vreo 1200 de încăperi, ceea ce înseamă că la un moment dat devine destul de repetitiv și puțin plictisitor.

Una dintre cele mai interesante încăperi este sala trofeelor de vânătoare, care face legătura cu Parcului vânătoare Tapada și el parte a complexului, dar pe care nu l-am mai vizitat.

Cea mai frumoasă încăpere din palat este însă biblioteca. Aceasta este construită sub formă de cruce și pavată cu podea de calcar multicolor, având o lungime de 85 m și o înălțime 9,5 m, fiind astfel cea mai mare și mai prestigioasă încăpere din palat. În același timp ea este una dintre cele mai importante biblioteci iluministe din Europa, cu aproximativ 36.000 de volume, printre care Cronica de la Nürnberg (1493) și alte cărți prețioase precum Theatrvm Orbis Terrarvm de Ortelius (1595). Importanța istorică a bibliotecii este atestată și de o decizie din 1745 dată de Papa Benedict al XV, prin care se permite acestei biblioteci să adăpostească un index al cărților interzise, în același timp interzicând oricărei persoane, sub amenințarea excomunicării, să împrumute vreo carte fără aprobare regelui Portugaliei. Dincolo de aceste repere, una dintre curiozitățile actuale ale bibliotecii este că ea este ferită de atacul insectelor de o colonie de lilieci care își petrec ziua în spatele rafturilor iar noaptea se ocupă de dezinsecție.

După vizită ne-am oprit la una dintre patiseriile din fața palatului ocazie care ne-a permisă să mai admirăm încă o dată grandoarea palatului.

[Vizitat în 23.08.2019]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*