Palatul Ishak Pasha

Am ajuns în extremitatea estică a Turciei pentru escaladarea vârfului Ararat (5137 m), însă pentru pregătirea ascensiunii și recuperarea de după, am stat câteva zile în Doğubayazıt, oraș situat la poalele Araratului și nu departe de granița cu Iranul. Aici am profitat de timpul liber și am făcut o scurtă excursie la Palatul Ishak Pasha, situat la circa 7 km de centrul orașului, pe un platou de deasupra câmpiei Sariovei, fiind înconjurat de unele dintre cele mai înalte vârfuri ale Turciei, inclusiv de Muntele Ararat

Palatul Ishak Pasha datează din secolul al XVIII-lea și este un fost centru administrativ și fort militar. Construcția Palatului Ishak Pașa a fost începută de șefii kurzi din tribul Besyan al lui Beyazıd Sanjak și a fost finalizată în 1784 de șeful sanjak kurd Ishak Pașa. Palatul Ishak Pasha este unul dintre puținele exemple de palate istorice supraviețuitoare de pe ruta mătăsii, care deși reprezintă tradiția otomană, de fapt este mai degrabă un amestec de tradiție arhitecturală anatoliană, iraniană, armeană și nord-mesopotamiană.

De-a lungul timpului, palatul a fost grav avariat de mai multe războaie, dar și de cutremurele din zonă. Majoritatea acoperișurilor s-au prăbușit și au fost înlocuite în prezent cu un suport de sticlă. Intrarea se face printr-un portal foarte frumos decorat cu caracteristici Seldjuk. În interior sunt două curți, a doua fiind cea mai frumoasă, cu vedere la cupola moscheii. Secțiunea haremului este bine conservată, cu camere decorate spectaculos.

Datorită arhitecturii sale unice, dar și a importanței strategice pe care a avut-o de-a lungul Drumului Mătăsii, Palatul Ishak Pasha a fost inclus de Turcia, încă din anul 2000, pe lista provizorie a siturilor UNESCO.

[Vizitat în 02.08.2022]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*