
Palatul Dolmabahçe este situat în cartierul Beșiktaș, la vreo vreo 3-400 m de stația de tramvai Kabataş, ultima stație pe linia T1, care face legătura dinspre zona Sultanahmet. Eu am ajuns în zonă venind disnpre Piața Taksim, optând pentru o călătorie funicularul, care este o atracție în sine.
Vizita în palat se face în grupuri organizate, cu intrări la ore fixe. De obicei se așteaptă ceva timp la coadă, însă se pare că eu am avut noroc și n-am așteptat mai mult de o jumătate de oră până la intrare.
Palatul Dolmabahçe afost contruit la jumătatea secolului al XIX-lea, între 1843 și 1856, pe vremea sultanului Abdülmecid I, care a dorit să se mute într-o reședință modernă, comparabilă cu palatele monarhilor europeni. Începând cu anul 1856 și până în 1924, la desființarea califatului și destrămarea Imperiului Otoman, palatul a fost reședința a șase sultani, după care a devenit reședința lui Mustafa Kemal Atatürk, fondatorul și primul președinte al Turciei.
Cu o suprafață de 45.000 mp și 285 camere, Palatul Dolmabahçe este cel mai mare palat din Turcia. Arhitectura sa conține elemente specifice stilurilor baroc, rococo și neoclasic, amestecate cu arhitectura tradițională otomană, motiv pentru care în anumite cercuri se consideră că este un kitsch. În orice caz, palatul este mai degrabă un palat european decît unul specific culturii islamice. Cuvântul care descrie cel mai bine interiorul palatului este opulența. Mai precis, la construcția palatului s-a folosit cele mai scumpe materiale (aur, cristal, marmură etc), costurile fiind uriașe ceea ce a condus pînă la urmă la deteriorarea situației financiare a Imperiului Otoman și decăderea acestuia.
Din păcate pentru mine, fotografiatul nu este permis în interiorul palatului, așa că tot ce am putut să fac au fost vreo două poze făcute fără să mă vadă ghidul, din mijlocul grupului în care mă aflam.
[Vizitat în 01.04.2013]
Leave a Reply