Orașul vechi Nessebar

Orașul vechi Nessebar este sitat pe litoralul bulgăresc în apropierea stațiunii de litoral Sunny Beach. Nessebar datează de la sfârșitul epocii bronzului, fiind fondat de către vechii traci, numele inițial fiind Melsambria. La începutul secolului al VI-lea BCE, a devenit o colonie grecească. Ulterior, Nessebar a devenit un oraș comercial important și parte a Ligii Delian: o alianță a statelor grecești antice. Fiind un important oraș comercial, Nessebar a fost unul dintre primele locuri din lume care a început să bată monede. În secolul al V-lea BCE aici s-au bătur monede de bronz și argint, iar în secolul al III-lea, monede de aur, monede care au fost folosite în toată regiunea.

În prezent orașul păstrează moștenirea culturală, prin rămășițele păstrate din epocile trecute, cum ar fi zidurile romane și medievale, bisericile bizantine și bulgare, dar şi case din secolele al XVIII-lea şi al XIX-lea. Biserica Sf. Sofia, cunoscută sub numele de Vechea Mitropolie și Biserica Fecioarei Eleusa, sunt bazilici cu trei coridoare, datând din perioada bizantină timpurie din secolele al V-lea și al VI-lea. Biserica Sf. Ioan Botezatorul, care se  remarcă prin cupola cilindrică, datează din secolul al XI-lea. Pe de altă parte, biserica Sf. Ștefan este remarcabilă prin frescele sale datând din secolul al XVI-lea.

Alături de biserici, merită o vizită la Muzeul arheologic din Nessebar, creat în 1956 și care a funcționat inițial în biserica Sf. Ioan Botezătorul, fiind mutat în 1994 într-o clădire nouă, amplasată chiar la intrarea în orașul vechi. Zona expozițională a muzeului include patru săli de expoziție, cu exponate foarte interesante, despre istoria orașului. În anul 1983, Orașul vechi Nessebar a fost inclus pe lista siturilor patrimoniului mondial UNESCO, o placă care atestă acest lucru fiind expusă la intrarea în muzeu.

Dincolo de obiectivele culturale, atmosfera orașului comercial din antichitate este păstrată de vânzătorii ambulanți care vând obiecte de artă și de artizanat în tot orașul, alături de nelipsitele kitsch-uri, prezente peste tot.

[Vizitat în 28.07.2023]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*