Oplontis

Alături de Pompeii și Herculaneum, una dintre localitățile situate în împrejurimile orașului Napoli și care nu trebuie ratate este Oplontis. Aici se găsește unul dintre siturile arheologice îngropate în urma erupției Vezuviului care a avut loc în anul 79. Deși este mai puțin cunoscut decât cele două situri mai mari și mai turistice, Oplontis este un sit care nu trebuie ratat.

Singurul monument al vechiului Oplontis care deschis în prezent vizitatorilor este vilă rezidențială, care datează de la mijlocul secolului I î.e.n. La fel ca Pompeii și Herculaneum, Vila Oplontis a fost atât distrusă, cât și conservată de erupția Vezuviului. Potrivit unei inscripții pictate pe o amforă, această vilă a fost asociată cu Poppea Sabina, a doua soție a împăratului Nero, sau familiei acesteia, fapt pentru care se numește Vila A sau Vila Poppaea.

Vila se remarcă prin amenajarea arhitecturală, organizată în jurul curți centrale, tipică arhitecturii rezidențiale romane. Include mai multe camere, băi și zone de agrement, împodobite cu marmură rafinată și podele de mozaic. Vila Oplontis este renumită și pentru frescele sale bine conservate, care înfățișează scene din mitologie, viața de zi cu zi și natură, calitatea lor fiind principalul atracție a sitului. Împreună cu Pompeii și Herculaneum, Vila Poppaea a fost inclusă anul 1997 în lista siturilor patrimoniul universal UNESCO sub denumire de „Zonele arheologice din Pompeii, Herculaneum și Torre Annunziata”.

În 1974, la aproximativ 300 de metri est de Vila A, muncitorii au găsit Vila B a lui Lucius Crassius Tertus. Într-una dintre încăperile acestui complex, în 1984, a fost găsită o comoară de bijuterii și monede, așa-numitele Oplontis Golds. Clădirea este în prezent închisă publicului.

Situl arheologic se află la câteva minute de mers pe jos de gara Torre Annunziata a trenului Circumvesuviana, care circulă de la Napoli la Sorrento. De la Napoli Garibaldi călătoria durează 30 de minute, iar de la Sorrento 33 de minute.

[Vizitat în 27.12.2018]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*