Ollantaytambo

Cu mare întârziere datorată capcanei ghidului – șofer care a făcut niște escale nedorite la Muzeul Lamei și la masa de prânz (de obicei eu nu mă opresc pentru o masă normală atunci când sunt în modulul ”travel”), dar neavând încotro din moment ce am decis să împart taxiul cu alte două persoane (americance nevorbitoare de engleză), am pornit de la Salina Maras cu 45 minunte înainte de închiderea sitului pe un drum de o oră. Bineînțeles că am ajuns acolo la un sfewrt de oră după închidere, însă după lungi tratative atât ale ghidului nostru, dar și al altor vreo 5 ghizi, am fost lăsați în interior, dar numai în partea de jos a complexului.

Ollantaytambo a fost în timpul incașilor un oraș fortificat, cu temple, sectoare urbane, agricole și ziduri de apărare. Orașul Ollantaytambo a servit ca centru administrativ al incașilor, iar după invazia spaniolă a devenit unul dintre locurile preferate ale viceregilor. În anul 1536 aici s-a consemnat cea mai mare victorie militară a incașilor împotriva spaniolilor, dar care până la urmă se pare că n-a mai contat prea mult.

După ce am reușit cu greu să intrăm în incinta sitului după ora de închidere, am fost direcționați către zona din dreapta intrării, unde ghidul nostru ne-a ținut o nouă prelegere (după cele de la Pisac și Moray) despre ingineria super avansată a incașilor. Chiar s-a atacat puțin cât l-am întrebat dacă nu cumva a fost opera extratereștrilor, mândria locală fiind mai presus de orice discuție, indiferent de subiect.

Cu părerea de rău că nu am putut vizita tot complexul, am pornit mai departe să facem o scurtă vizită prin orașul propriu-zis. Acesta este la rândul său un obiectiv în sine. Foarte interesante sunt străzile pavate cu piatră și zidurile caselor, care în partea de jos păstreză construcția de piatră din vremea incașilor. După aproape vizita de aproape o oră am mers la gară de unde am luat trenul spre Aguas Caliente. Deși trenul vine din Cusco, majoritatea turiștilor preferă să ia trenul de aici, pe de o parte ca să viziteze mai multe obiective din zonă, iar pe de altă parte pentru reducerea costului cu biletul de tren la jumătate.

Cert este că Ollantaytambo este considerat unul dintre cele mai importante locuri din Valea Sacră a Incașilor, iar mulți consideră că orașul și ruinele Ollantaytambo conțin cea mai impresionantă lucrare de piatră incașă din Peru după Machu Picchu, dar nu mă număr printre ei. Sper totuși să am șansa revenirii în zonă și să petrec mai mult timp în această locație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*