Observatorul Greenwich

Unul dintre obiectivele turistice vizitate la Londra a fost Observatorul Greenwich. Am ajuns la Greenwich destul de ușor, existând un metrou chiar în zona hotelului nostru din zona Limehouse, care traversează Canary Warf, una dintre principalele zone de afaceri și care ne-a dus până în zona parcului în care se află observatorul.

Principalele obiective din Greenwich sunt reprezentate de Muzeul Național Maritim, Casa Reginei, Casa Rangerilor, Vechiul Colegiu Naval Regal și Observatorul Regal. Majoritatea clădirilor datează din secolele al XVII și al XVIII-lea, fiind proiectate de cei mai mari arhitecți britanici ai acelor vremuri. Importanța istorică a Greenwich-ului este asociată cu rolul său jucat în îmbunătățirea navigației și a stabilirii orei la nivel global, fapt care a condus la includerea sa în lista siturilor patrimoniului mondial UNESCO în 1997, sub denumirea de Maritime Greenwich.
Observatorul Greenwich a fost singurul obiectiv pe care ne-am propus să-l vizităm în zonă, așa că de la stația de metrou ne-am îndreptat direct spre el, acesta fiind situat pe un deal din mijlocul parcului Greenwich. Prima escală am făcut-o la muzeul dedicat problemei măsurării exacte a timpului și, prin urmare, a stabilirii exacte a longitudinii unei nave pe mare și a modului în care a fost rezolvată. Aici sunt expuse ceasurile marine inventate de John Harrison, care au revoluționat navigația și practic au schimbat lumea. Bineînțeles că audioguide-urile primite la intrare au fost destul de utile pentru a întelege cât de cât toate eforturile făcute pentru inventarea acestor ceasuri.

Ne-am continuat vizita la zona Primului Meridian. Acestă linie desparte emisfera estică de cea vestică și de aici se dă ora exactă, Greenwich Mean Time (GMT) fiind punctul zero de la care se stabilesc fusurile orare pentru toate țările și regiunile lumii. Bineînțeles că toată lumea se înghesuie să facă o poză cu ea, lucru pe care l-am făcut și noi.

În ultima parte a vizitei am vizitat telescoapele de aici, o parte expuse în clădirea din spatele liniei care marchează Primul Meridian, dar și în clădirea principală a observatorului.

După ce ne-am ajustat ceasurile cu Greenwich Mean Time, am ajuns la concluzia că mai am la dispoziție doar o jumătate de zi pentru alte obiective din Londra, așa că ne-am întors la stația de metrou și am pornit mai departe. Mi-a plăcut foarte mult la observatorul Greenwich și aș fi bucuros să revin aici și să vizitez și celelate muzee din complexul Maritime Greenwich.

[Vizitat în 26.05.2018]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*