Rafting pe Neretva

Eram deja de 10 luni în Bosnia și Herțegovina și în afară de  Sarajevo nu reușisem să vizitez prea multe lucruri. La sfaturile unor colegi am decis ca în penultimul meu weekend să merg la o tură de rafting pe râul Neretva. După ceva căutări pe internet, am găsit un site în care am putut face o rezervare prin intermediul unui formular, iar după ora 10 seara am primit confirmarea pentru a doua zi dimineața. De dimineață m-am trezit devreme și am luat trenul din Sarajevo în direcția Mostar.

Am coborât la Konjic, localitate situată în provincia Herțegovina, care este situată la circa o oră de Mostar. Cred că am fost singurul pasager care a coborât în gara din Konjic, o gară pustie mai ales din cauză că traficul feroviar se limitează la câteva trenuri pe zi care fac legătura între cele mai importante orașe ale țării. După vreun sfert de oră de așteptare a venit și omul meu să mă preia, așa cum a fost înțelegerea. De aici am plecat la un restaurant de la intrarea în oraș dinspre Sarajevo, unde am servit micul dejun, parte a pachetului turistic achiziționat.

După micul dejun, am întâlnit restul grupului format din 6 olandezi și am pornit spre punctul de plecare. După vreo oră de drum pe serpentine am ajuns la punctul de îmbarcare. Aici ne-am echipat cu veste de salvare și costume de neopren, ne-am ocupat locurile în barcă și am pornit într-o aventură de neuitat care avea să dureze vreo 6 ore.

Traseul este destul de variat, cu zone mai deschise și apă mică, zone de chei cu pereții stâncoși aflați la câțiva metrii, ape domoale și ape rapide catalogate de gradul 3 pentru rafting. Pe la jumătatea traseului ne-am oprit vreo oră pentru masa de prânz, care a însemnat un grătar cu ćevapčići (sau ćevapi), adică mititeii bosniaci.

Pe măsură ce am coborât și traseul a devenit mai spectaculos, ghidul nostru ne-a oprit la o zonă de sărituri în apă, unde olandezii au fost experți, după părerea mea, iar în cea mai ”rapidă” secțiune ne-am dat ca pe tobogan.

După aproape 6 ore, zona s-a deschis și au început să apară casele, iar noi să ne apropiem de Konjic. Ne-am mai oprit totuși la o baie sub o mică cascadă. În Konjic n-am mai petrecut foarte mult timp și am plecat spre Sarajevo, de data aceasta cu autobuzul. Ca părere personală recomand ca traseul Sarajevo – Mostar (sau Konjic) să se facă cu trenul, pentru că este mult mai spectaculos.

Pentru cei interesați de o experiență extraordinară este important de știut că în Konjic există multe agenții care oferă ture de rafting, prețul fiind în general cam același: 30-35 euro. Eu am fost cu RaftKor (https://www.neretvarafting.com), patron-ghid fiind Sanel Koric, care vorbește și engleză și olandeză.

[Vizitat în 28.07.2013]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*