Necropola Bet She’arim

Unul dintre obiectivele mai puțin vizitate de către turiștii care vizitează Israelul este Necropola Bet She’arim. Spre deosebire de multe dintre celelalte situri UNESCO din Israel, acesta tratează în primul rând patrimoniul evreiesc din epoca post – creștină, deci are tendința de a atrage doar vizitatori evrei. Locația este situată la circa 20 km de Haifa.

Necropola Bet She’arim nu este mare, iar zona de bază poate fi vizitată în aproximativ 1-2 ore. Principala atracție o reprezintă mormintele, acest loc reprezentând principalul loc sacru de înmormântare al evreilor în perioada romană târzie (din jurul secolului al II-lea e.n.), când Bet She’arim se număra printre cele mai importante zone evreiești.

Locul a devenit important atunci când a fost înmormântat acolo rabinul Iuda Nasi (alias Iuda Patriarhul), liderul spiritual și politic al lumii evreiești din secolul al III-lea e.n. Înmormântarea sa aici, a atras mulți alți evrei care au dorit să fie înmormântați în apropiere.

Principala peșteră (Peștera sicrielor), are o lungime de 75 m și este cam tot atâta de lată. Aceasta este practic o catacombă vastă plină de morminte și sarcofage. Multe sicrie sunt ornamentate cu modele sau motive animale sau cu inscripții grecești.

Majoritatea intrărilor au doar un metru înălțime și este practic obligatoriu să te apleci pentru a trece, iar lățimea este proporțională. În orice caz, unele dintre porți sunt destul de interesante la rândul lor.

Complexul a fost inclus în lista siturilor patrimoniului mondial UNESCO în 2015, iar în prezent face parte din Parcul național Bet She’arim. Nouă ne-a luat cam o oră întreaga vizită, după care am pornit mai departe spre Muntele Carmel – Nahal Mearot.

[Vizitat în 01.12.2017]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*