Nazaret

Într-o țară creștină, așa cum este România, Nazaret este deja o localitate prezentă în vocabularul comun, deși este posibil ca marea majoritate dintre oameni să nu cunoască mai nimic despre această localitate. Pe scurt, așa cum scrie în Noul Testament, Nazaret este locul în care a copilărit Iisus Hristos, iar expresia „Iisus Nazariteanul, Regele Iudeilor”, se regăsește ca abreviere (INRI), pe toate crucile de la noi.

Bineînteles că într-o excursie în Israel, care a combinat istoria, religia și natura trebuia să facem o escală și la Nazaret. Am ajuns aici după o zi extrem de lungă care a început la ora 6.00 dimineața, în Mitzpe Ramon, cu vizitarea Createrului Ramon, a continuat cu Shivta, Beer Sheva, Bet Guvrin și mai bine de jumătate de țară traversată din sud spre nord.

După niște aventuri nefericite la cazare, cu un tip care nu întețelegea că nu vrem să intrăm în cameră direct cu mașina și că ar fi mai bine să ne spună mai înainte unde să o parcăm, am pornit în explorarea orașului. Destinația noastră a fost biserica Buna Vestire.

Biserica sau bazilica Buna Vestire, este o biserică catolică modernă, construită pe ruinele unor vechi biserici bizantine datând din perioada Cruciadelor. Biserica este considerată cea mai mare biserică din Israel, iar în opinia mea designul modern o transformă și în cea mai neatractivă, nu numai din Israel.

În interiorul bisericii se află grota în care Fecioara Maria a fost primit vestea de la Gabriel că îl va naște pe Iisus. Din păcate pentru noi, am ajuns destul de târziu, ca să mai putem vedea grota sau orice altceva, așa că ne-am limitat la zonele cât de cât luminate.

La întoarcere spre cazare am ales drumul prin bazar. Acesta este un bazar acoperit, tipic orașelor musulmane (arabe), însă din păcate toate magazinele și tarabele erau închise. Ne-am continuat drumul spre cazare prin labirintul de străzi înguste, foarte interesante și aproape pustii la ora aceea și am decis ca a doua zi să nu mai vizităm orașul și să pornim direct spre următoarele obiective.

[Vizitat în 29.11.2017]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*