Muzeul Vasa – Stokholm

Una dintre principalele atracții turistice din Stokholm este Muzeul Vasa, un muzeu dedicat unei singure nave. Istoria sa a început în data de 10 august 1628, când nava Vasa, care a fost construită ca navă amiral a flotei suedeze, a pornit în prima sa călătorie, care a fost mai scurtă de o milă marină, scufundându-se în portul Stockholm.

Nava a fost construită cu scopul de a transporta o cantitate impresionată de armament, ceea ce a condus la un design care să ia în calcul tot arsenaul pe care trebuia să-l care, dar care a pus sub semnul întrebării problema stabilității încă din perioada de contrucție. Cu toate acestea, la presiunea casei regale, nava a fost finaliztă într-un timp relativ scurt, iar regele Gustav Adolphus a fost comandantul acesteia la prima și ultima sa călătorie.

După câteva încercări nereușite de a fi recuperată imediat după scufundare, această provocare a fost lăsată de o parte și nava a fost dată uitării până la jumătatea secolului al XX-lea. În cele din urmă, după eforturi substațiale, nava a fost recuperată în 1961, după ce a stat 333 de ani pe fundul mării. Imediat după ce a fost scoasă la suprafață, nava a fost adăpostită într-o zonă special amenajată („Șantierul naval Vasa”). Între timp a fost demarată restaurarea acesteia, nava fiind tratată cu substanțe speciale. În prezent restaurarea este completă, aproximativ 98 % din ea fiind originală, reprezentând astfel singura navă din secolul al XVII-lea din lume care s-a conservat.

În 1981, autoritățile din Suedia au decis contrucția unui muzeu dedicat acestei nave, muzeu care a fost inaugurat în 1990. Cele trei catarge de pe acoperișul muzeului simbolizează înălțimea catargelor originale ale navei.

În interior muzeul cuprinde o sală principală, unde nava poate fi admirată de pe mai multe nivele. Deosebit de interesant sunt sculpturile foarte bine conservate care împodobesc nava și care atrag încă o dată atenția asupra faptului că Vasa nu a fost o navă oarecare. În afară de nava propriu-zisă, de jur împrejurul ei au fost amenajate mai multe expoziții dedicate acesteia, în care sunt prezentate diferite subiecte, inclusiv întreaga poveste a recuperării acesteai și mai ales a eforturilor depuse pentru aducerea ei la suprafață.

[Vizitat în 03.09.2014]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*