Muzeul Național de Istorie Naturală din Pretoria (Muzeul Transvaal)

Am călătorit în Africa de Sud împreună cu mai mulți colegi, însă programul nostru a fost destul de diferit, așa că eu, care am avut mai puțin timp la dispoziție, am urmat unele dintre sfaturile acestora, așa că ultima escală pe care am avut-o înainte de zbor a fost Muzeul Național de Istorie Naturală din Pretoria cunoscut și ca Muzeul Transvaal din Pretoria.

Pretoria este capitala administrativă a Africii de Sud. Deși eu am stat în Sandton, nu foarte departe de Pretoria, n-am ajuns în Pretoria decât într-o scurtă escală pe drumul de întoarcere de la mina de diamante Cullian.

După o scurtă escală în fostul centru de afaceri din Johannesburg, am luat trenul (urban) Gauteng, care face legătura între Gara Johannesburg (stația Park) și Pretoria, în total 56 km și 6 stații, parcurși în circa 35 minute. Din stația de tren am pornit drept înainte și în mai puțin de un kilometru am ajuns la Muzeul Național de Istorie Naturală (Muzeul Transvaal), amplasat chiar vis-a vis de Primăria din Pretoria.

Muzeul a fost fondat în 1892 în Republica Transvaal, denumirea Republicii Sud-Africane în perioada 1852 – 1902. În prezent este unul dintre cele mai mari muzee din Africa de Sud și totodată muzeul care găzduiește printre cele mai importante valori ale acestei țări, printre care fosilele de hominide ale celor mai îndepărtate rude ale omenirii.

Am optat să plătesc biletul de intrare cu cardul, lucru care a complicat puțin lucrurile, dar după o vizită prin subsolurile muzeului, în biroul privat al nu știu cui, am reușit.

Mi-am început vizita cu prima secțiune: Geneza I, secțiune în care se prezintă diverse aspecte ale apariției vieții, într-un mod foarte clar și simplu pentru toți vizitatorii, indiferent dacă sunt copii sau adulți. În această secțiune sunt prezentate tot felul de lighioane, de la viermi la insecte, anemone marine și păienjeni, reptile și amfibieni. De asemenea, la secțiunea pești sunt expuse mai multe specii de rechin, dar și Coelacanth-ul (specie de pește fosilă) prins în 1938, în largul coastei estice a Capului.

Vizita a continuat cu cea de-a doua secțiune: Geneza II, cunoscută și sub numele de Sala Mamiferelor. Aceasta este una dintre cele mai importante secțiuni în care se prezintă istoria evolutivă a mamiferelor, inclusiv a oamenilor preistorici și alte mamifere care au cutreierat prin zonă în urmă cu aproximativ 270 de milioane de ani. Printre acestea se numără și fosilele de hominide, inclusiv craniul Mrs Ples, fosila descoperită în Peștera Sterkfontein, peșteră vizitată în prima mea zi petrecută în Africa de Sud. Bineînțeles că nu lipsesc exemplare ale mamiferelor din Africa de Sud din perioada actuală și vă asigur că nu sunt puține.

Mi-am continuat circuitul cu secțiunea de geologie, care cuprinde o colecție cuprinzătoare de diferite minerale, cristale și pietre prețioase din Africa de Sud, unde și cum pot fi găsite, informați despre formarea acestora, dar și modul în care acestea sunt utilizate în economie.

Am lăsat la urmă colecția de păsări expusă în Sala Austin Roberts. Colecție conține peste 800 de specii de păsări din Africa de Sud, toate fiind aranjate în funcție de numărul pe care acestea îl au în Ghidul de Păsări Roberts, fiind totodată prezentate și informații generale privind hrănirea, comportamentul, migrația și zborul păsărilor. Se pare că această colecție este utilizată și pentru studiul universitar, fiind una dintre cele mai complete din lume.

 [Vizitat la 06.10.2016]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*