Muzeul Skansen – Djurgården

Un lucru mai puțin știut la noi este că Muzeul Satului din București a fost inspirat de Muzeul Skansen din Suedia. Muzeul Skansen este situat pe insula Djungarden, pe o suprafață de circa 30 ha, fiind astfel cel mai mare muzeu în aer liber din Suedia.

Muzeul a fost inaugurat în 1891, principalul scop al acestuia fiind acela de a prezenta arhitectura locală și modul de viață din diferite zone ale Suediei, așa cum erau acestea înainte de era industrială.

Fondatorul muzeului (Artur Hazelius) a identificat și cumpărat aproximativ 150 case de pe tot teritoriul Suediei, le-a trimis la Stockholm bucată cu bucată și ulterior reconstruite în pe insula Djurgården (în Parcul regal Djurgården), astfel încât acestea să ofere o imagine a Suediei tradiționale.

Sincer să fiu, diversitatea clădirilor nu este așa mare ca la Muzeul Satului din București sau cel din Sibiu, siturile arhitectonice fiind destul de apropiate, însă suprafața mare, faptul că majoritatea caselor sunt deschise și există și o destule ateliere meșteșugărești specifice, fac vizita destul de atractivă. În plus, în cadrul complexului există și o menajerie, Muzeul Skansen fiind singurul muzeul de acest fel din lume care include o grădină zoo.

[Vizitat în 03.09.2014]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*