Muzeul DDR

În timpul uneia dintre vizitele mele la Berlin, am fost invitați de colegii din Germania să vizităm Muzeul DDR. Nu știu care a fost logica alegerii acestui muzeu, mai ales pentru niște persoane venite din România, dar în cele din urmă m-am bucurat, pentru că era un muzeu pe care nu-l mai vizitasem până atunci.

Muzeul se găsește în centrul Berlinului, pe malul râului Spree, nu departe de Berliner Dom în fostul Berlin de Est. Muzeul este destul de mic, iar expoziția încearcă să prezinte pe scurt câteva aspecte din viața locuitorilor din forta Republică Democrată Germană – DDR.

Aici pot fi văzute dispozitive de ascutare și supraveghere din perioada comunistă, viața publică și sentimentul de libertate creat cetățenilor, cum arătau alimentarele (o poză arată salam românesc în vitrină) și multe astfel de nimicuri pentur perioada actuală, dar foarte importante pentru perioada de atunci.

Interesantă este partea de televiziune, care emitea color încă de la jumătatea anilor ’70 (la noi prima transmisiune color a fost în 1983 și aceea doar parțial color), dar mai ales datorită faptului că est germanii difuzau știri de îndoctrinare a maselor sub sigla unei televiziuni din Berlinul de Vest. Există chiar și un trabant, mașina maselor, dar și multe alte dispozitive sau fotografii menite să ilistreze cât mai bine viața din comunismul german. Mai mult decât atât, totul este ”hands-on”, vizitatorii putând pune mâna și interacționa cu exponatele de aici.

Mie personal vizita mi-a creat un sentiment de déjà vu și m-a făcut să retrăiesc unele momente din copilărie. Cu toate acestea, sentimentul a fost că viațta în comunism pe care o aveau est-germanii era oarecum idealul nostru despre capitalism și occindent, aceasta ca o paralelă între comunismul din România și comunismul din alte țări, mai ales cele din Centrul Europei. Nu sunt de mirare decalajele existente în prezent între România și alte foste țări comuniste, mai ales Germania.

[Vizitat în 01.10.2015]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*