Muntele Nebo

Pe drumul dintre Bethany și Madaba se poate face o scurtă escală la Muntele Nebo. Complexul existent astăzi este amplasat pe locul de unde Moise a văzut tărâmul promis.

Prima oprire am făcut-o în partea vestică a sitului, lângă monumentul care simbolizează toiagul lui Moise, locul de unde acesta se pare că a văzut tărâmul promis. Nu știu dacă pe vremea lui Moise vizibilitatea era aceeași, sau poate a prins o zi când se vedea mai bine. Nici nu știu dacă zona era la fel sau poate era mai verde. Certitudinea este că din același loc eu n-am văzut niciun tărâm promis și nici măcar niște câmpii roditoare. Așa că nu putem să ne luăm decât după ”cărțile sfinte” și alți istorici care spun că de aici s-a văzut tărâmul promis. Pe de altă parte poate că pe vremea aceea valea râului Iordan era ceva mai atractivă. Cu toate acestea ”cărțile sfinte” nu ne prea dau detalii cu privire la motivul pentru care, în cele din urmă Moise nu a mai ajuns pe tărâmul promis.

În spatele toiagului este o biserică mare și nouă, care acum vreo 20 ani nu exista. De fapt noua biserică a fost construită să protejeze ruinele unei bazilici construită în secolul IV. Când am fost noi erau lucrări de restaurare și/sau reconstrucție și ruinele nu se puteau vizita. Prin urmare nu ne-a rămas decât micul muzeu amenajat, care oferă destul informații despre sit, istorie și lucrările de amenajare. Chiar lângă muzeu este amenajat un cort mare în care este expus mozaicul și unde se găsesc de asemenea informații despre proiectul de restaurare a bazilicii și mozaicului.

Recomand locul doar pentru o escală de cel mult 30 min.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*