Muntele Iō

Una dintre excursiile mele din Hokkaido a fost la Muntele Iō sau Iōzan, cunoscut și sub numele de ”Muntele de sulf”. Acesta este situat în Parcul Național Akan Mashu, în apropierea stațiunii cu izvoare termale Kawayu Onsen.

Altitudinea la care se află Muntele Iō este destul de joasă, la circa 508 m. Cu toate acestea, vegetația este una specifică zonelor alpine, cu tufărișuri de pin pitic siberian și rododendron.

Ultimele erupții importante ale vucanului au fost în 1889 și 1936, câd au avut loc erupții de sulf lichid. În prezent principala atracție este dată de cele vreo două ”cratere” cu emisie de sulf, care pompează abur fierbinte și dă o culoare galbenă rocilor din jur.

Accesul în zonă se face pe o potecă amenajată prin zona de pini și care ajunge chiar în apropierea emisiilor de sulf. Bineînțeles că mirosul de sulf este greu de suportat, așa că se poate sta în zonă doar cât să faci câteva poze, după care este mai bine să te îndepărtezi. Curiozitatea mare a fost dată de strigătele aproape disperate ale unor localnici care se plimbau în zona emisiilor de sulf. Inițial n-am înțeles despre ce este vorba, însă ghizii noștrii ne-au spus că aceștia vând ouă coapte la căldura naturală a vulcanului, acesta fiind o tradiție locală.

[Vizitat în 16.09.2005]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*