Muntele Carmel – Nahal Mearot

Am ajuns la Rezervația Naturală Nahal Mearot făcând o escală între Bet Shearim și Haifa. În mod normal n-am fi ajuns aici, însă zona este listată ca sit UNESCO (Peșterile din Muntele Carmel). După ce am parcat mașina, am pornit pe o potecă ce pornește de la centrul de vizitare și urcă la baza versantului, unde sunt localizate 4 peșteri.

În peșterile din Muntele Carmel este singurul loc în care au fost găsite atât fosile de Homo Sapiens, cât și de Neanderthal.

Pentru cei fără măcar o cultură generală în ceea ce privește perioadele preistorice (așa cum eram și noi), peșterile sunt dezamăgitoare. De fapt, nici măcar peșteri nu pot fi numite, pentru că trei dintre ele sunt mai degrabă niște mici scobituri în stâncă (probabil că de-a lungul timpului o parte din munte s-a prăbușit) și numai una (Nahal), ar putea fi numită peșteră, după niște standarde actuale.

În ceea ce privește siturile fosile, nu este prea mult de văzut. Există câteva descrieri, câteva unelte din epoca de piatră, un film și într-una dintre cele 3 peșteri vizibile câteva manechine, care încercă să creeze o scenă din acele vremuri. O singură peșteră se vizitează în interior, în vreme ce pe celelalte le-am văzut din potecă.

Toată vizita a durat mai puțin de o oră.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*