Moscheea Tinmel

Vizita mea în Maroc a fost una destul de scurtă, în care mi-am propus, în primul rând, să escaladez vârful Toubkal, cel mai înalt vârf din Africa de Nord, cu o altitudine de 4167 m. După ce am escaladat vârful Toubkal, am optat să vizitez Moscheea Tinmel.

Moscheea Tinmel în satul Tinmel, în Munții Atlas (Atlasul Înalt), la circa 100 km de Marrakesh. Eu am venit însă din Imlil, iar în Asini am făcut stânga, în direcția opusă Marrakesh-ului, așa că în total am avut doar vreo 70 km de parcurs. Drumul nu este foarte rapid, fiind plin numai de serpentine, în mare parte îngust și cu asfalt vechi, deci și cu ceva gropi, dar și cu unele zone de șantier.

Moscheea datează din secolul al XII-lea, fiind construită pe acest loc în jurul anului 1124 sau 1125. În anul 1130 aici a fost înmormântat Ibn Tumart fondatorul mișcării almohade, devenind astfel un loc de pelerinaj și sanctuar religios.

Moscheea a fost reconstruită în 1156, la apogeul puterii almohade. După declinul dinastiei almohade, orașul a fost distrus de următoarea dinastie, cea a marinizilor, iar moscheea a căzut în ruină, fiind parțial restaurată la mijlocul secolului al XX-lea.

În prezent moscheea este monument istoric și a fost adăugată de Maroc pe lista provizorie a siturilor UNESCO (tentative list), fiind totodată una dintre puținele moschei din Maroc în care accesul non-musulmanilor este permis. Acest lucru nu s-a întâmplat și în cazul meu. Mai precis, întreaga moschee era în șantier, iar accesul în interior era restricționat. După mai multe ”negocieri” cu un ghid local m-am urcat pe dealul de lângă moschee, de unde s-a putut vedea cât de cât ceva. De aici s-a văzut mai bine clădirea, care are un aspect exterior asemănător unei cetăți, cu ziduri groase și simple, arhitectură caracteristică și altor moschei și clădiri almohade. Din păcate nu am aflat când se vor finaliza lucrările de restaurare și nici nu știu când sau dacă mai ajung pe aici în viitorul apropiat.

[Vizitat în 07.10.2022]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*