Morile de apă de la Eftimie Murgu

Mi-a dorit să vizitez morile de la Eftimie Murgu de mai mult timp, însă ocazia s-a ivit fix atunci cât nu era plănuit nimic. Am decis să facem aici o escală pe drumul dintre Băile Herculane și Ceheile Nerei, mai ales că nu este distanță mare de la drumul principal.

Eftimie Murgu (în trecut Rudăria) este o localitate din județul Caraș Severin recunoscută prin morile sale de apă. În secolul al XIX-lea și până în prima parte a secolului al XX-lea aici se regăseau peste 50 mori de apă.

În perioada comunistă, multe dintre mori au fost fie afectate de viituri, fie abandonate, ajungându-se ca în anii 90 mare parte dintre ele să fie deteriorate. La începutul anilor 2000, sub coordonarea Muzeului Astra din Sibiu, peste 22 mori de apă au fost restaurate.

Vizita începe la intrarea în sat, unde este amenajată o parcare destul de mare, dar probabil insuficientă în perioade cu turiști mai mulți. De aici am pornit pe jos de-a lungul râului  și ne-am oprit la fiecare dintre morile întâlnite în drum.

Majoritatea dintre ele erau în funcțiune în mod ”demonstrativ”, însă ele sunt folosite în continuare de localnici, în mod tradițional, pe baza unor liste de programare a ”rândașilor” (adică cei care își așteaptă rândul). Pentru amatorii de suveniruri, este bine de știut că se poate cumpăra atât mălai, proaspăt măcinat, cât și alte produse tradiționale și ecologie, cum ar fi miere

[Vizitat în 29.05.2021]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*