Montreal Canadiens

Nu am fost niciodată un mare fan a jocului de hochei, dar nici nu am schimbat canalul atunci când a fost difuzat un meci cu miză mare. De regulă meciurile văzute erau între două naționale de top, file la Jocurile Olimpice, fie în cadrul altei competiții, mai ales că altceva nu prea se difuzează la posturile noastre TV. Cât despre un meci din NHL nici măcar nu s-a pus problema, la noi difuzându-se doar foarte rar câte o știre despre cel mai important campionat de hochei din lume, știrea rezumându-se la scorul unui meci, de regulă finala Cupei Stanley (finala NHL). Mai mult decât atât, participarea pe viu la un meci de hochei nu a fost niciodată o prioritate pentru mine.

Întâmplarea a făcut să primesc o invitație la unul dintre meciurile echipei Montreal Canadiens. Echipa a fost înființată în anul 1909 și este cea mai veche echipă de hochei pe gheață din lume care încă este în activitate și singurul club actual care evoluează dinainte de înființarea NHL. Montreal Canadiens a cucerit 24 Cupe Stanley, fiind cea mai de scucces echipă din istoria hocheiului nord-american, cu toate că ultimul trofeu datează din sezonul 1992-1993.

Invitația a fost la meciul dintre Montreal Canadiens și Calgary Falmes, disputat la Bell Centre, locul în care Montreal Canadiens își joacă meciurile de afară. Primul contact cu arena a fost coada lungă de la intrare, la una dintre zecile de porți de acces, unde se scanează atât biletele cât și bagajele. După intrare am pornit în cautarea locului de pe bilet, situate undeva în zona ultimului inel al arenei, dar destul de ușor găsit.

Meciul a început cu prezentarea fiecărui jucător în parte, într-un show total în care intrarea pe gheață a jucătorului a fost completată de informații suplimentare pe ecranele imense situate deasupra suprafeței de joc. Spectacolul a continuat cu intonarea live a imnului Canadei, fiind un meci între două echipe canadiene. Am întețeles că la meciurile cu echipe din SUA, se intonează ambele imnuri.

Nu pot spune dacă a fost cel mai grozav meci, dar cu siguranță a fost unul spectaculos. Spectacolul de pe eranul imens a continuat și el, fiind reluată fiecare fază fierbinte din meci, inclusiv bătaia dintre doi jucători, urmată de elimnarea lor pentru două minute. Spectacolul din pauză a fost și el unul pe măsură, completat cu o tombolă la un magazine local și cu o loterie.

În cele din urmă am avut parte și de prelungiri, dar și de lovituri de departajare, meciurile din NHL neputând să se termine la egalitate. În final, Montreal Canadiens a câștigat, lucru care se pare că nu se mai întâmplase de ceva vreme, iar toată lumea a plecat acasă fericită.

Îi mulțumesc lui Dan pentru invitația la meci.

[Vizitat în 12.12.2022]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*