Mono Lake

Mono Lake este un lac sărat sitat la limita dintre Munții Sierra Nevada și zona aridă a Californiei. Lacul este considerat ca fiind unul dintre cele mai vechi din America de Nord, fiind format în urmă cu circa 760.000 ani în urmă. El este denimit și ”Marea Moartă a Californiei” datorită salinității mai mare de 2,5 ori mai sărat decât oceanul.

Începând din 1941 și până în 1990, Departamentul de Apă din Los Angeles a captat o cantitate însemnată de apă din lacul Mono, nivelul apei scăzând la jumătat (cu circa 13 – 14 m)  în vreme ce salinitatea s-a dublat. Un ONG înființat în 1978 (Mono Lake Committee), a început o campanie în instanță de salvare a lacului, care s-a finalizat în 1994 prin obligarea Departamentului de Apă să ridice nivelul apei cu vreo 6 – 7 m (adică jumătate din nivelul cu care a scăzut).

Scăderea nivelului apei a avut ca principal rezultat aperiția unor formațiuni minerale destul de ciudate, dar care dau un farmec aparte locului. În plus, se pare că în ”saramura” din lac s-a dezvoltat foarte bine o specie de creveți, care reprezintă o sursă importantă de hrană pentru milioane de păsări migratoare.

Noi am făcut aici o mică escală pe drumul dintre Lone Pine și Parcul Național Yosemite, iar în zona formațiunilor era și un ghid care prezenta toate informațiile esențiale despre lac.

[Vizitat 25.07.2009]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*