Mormintele dinastiei Ming (Changling)

Situl UNESCO Mormintele imperiale ale dinastiilor Ming și Qing are 14 locații, însă Mormintele dinastiei Ming de la Changling este probabil cel mai vizitat, fiind în apropiere de Beijing și de obicei vizita este combinată cu vizita la secțiunea Badaling a Marelui Zid chinezesc. În mod similar și eu am ajuns la Mormintele dinastiei Ming de la Changling într-o excursie la Marele Zid, într-o zi cu un ger de crăpau pietrele pe afară. După Marele Zid prima oprire a fost pentru masa de prânz într-un sătuc cu mai multe restaurante, dintre care ghidul nostru l-a ales pe cel mai jalnic. Din fericire mâncarea a fost foarte bună, însă din păcate temperatura a fost aproape ca cea de afară.

În zona obiectivului sunt trei curți interioare, cu o arhitectură a clădirilor specifică Chinei. Pentru vizitarea mormintelor ne-am amestecat printre niște chinezi și am pornit spre interior. Prima escală am făcut-o în zona porții de acces către mormânt. Ne-am continuat vizita într-o sală a tronului, în care sunt expuse câteva dintre obiectele descoperite aici, printre care tronul împăratului Wanli, niște obiecte ceramice, o coroană și alte obiecte, dar nu foarte multe.

Punctul culminant al vizitei mele a fost în camera mortuară, unde în spatele unor paravane de protecție din sticlă, sunt expuse mai multe sicrie, de un roșu destul de viu și într-o stare de conservare foarte bună (chiar creează impresia că sunt niște chinezării, nu niște obiecte antice). Din păcate mulți dintre chinezi (care nu sunt cei mai civilizați turiști din lume), aruncă bani dincolo de paravanul de sticlă, stricând astfel imaginea de ansamblu.

După vizita care n-a durat foarte mult, am mai admirat puțin zidurile exterioare și arhitectura construcțiilor și am pornit înapoi spre Beijing.


[Vizitat în 27.12.2009]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*