Midyat

Midyat a fost locul în care am înoptat în cea de-a doua seară a excursiei pe care am făcut-o în sud-estul Turciei. Am decis să fac escală aici fără să am vreo rezervare la vreun hotel, însă a fost destul de ușor să găsesc o cameră la un hotel de pe strada principală.

Orașul are o istorie destul de lungă, fiind contruit în Mesopotamia Superioară, acum aproximativ 1900 ani, ca loc de ascuzătoare pentru adepții creștinismului, pe vremea când aceasta nu era o religie oficială. Deși inițial a fost un oraș prepoderent creștin, acum 100 de ani populația majoritară fiind creștină (cunoscuți și ca siriaci), ponderea demografică s-a schimbat radical după cel de-al doilea război mondial, în prezent fiind locuit în principal de etnici kurzi.

Principala atracție turistică din Midyat o reprezintă Orașul Vechi, cu străzi înguste, case vechi, moschei, biserici, bazaruri și piețe vechi. Principala atracție de aici este Midyat Konuk Evi. Aceasta este o clădire cu trei etaje deschisă publicului, contra cost, 7 zile pe săptămână. Am urmat fluxul turistic și am ajuns la etajul 3, unde sunt mai multe camere deschise publicului pentru vizită. De aici se poate urca pe o scară îngustă pe terasa clădirii, de unde se poate vedea întregul oraș, în toată splendoarea sa. Casa este recunoscută și ca locație în care s-au filmat în ultima perioadă mai multe filme celebre.

După ce am admirat priveliștea asupra orașului de pe terasa clădirii Midyat Konuk Evi, care domină celelalte clădiri din Midyat, m-am mutat la una dintre terasele situate în imediata apropiere și m-am bucurat în continuare de o seară de vară minunată, planificându-mi vizita de a doua zi la mănăstirile creștine din jurul orașului.

[Vizitat în 24.07.2022]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*