Megiddo

 După o noapte petrecută la Nazareth, am pornit spre Megiddo sit arheologic situat la aproximativ 20-25 km. Megiddo este cel de-al doilea sitem antic de colectare a apei, înscris pe lista UNESCO, pe care l-am vizitat în Israel, după ce cu o zi înainte am reușit să vizitez sistemul de la Beer Sheva. El este situat pe un deal (tel) cu vedere la Valea Jezreel. Situl este mult mai mare decât cel de la Beer Sheva, iar întreaga vizită durează circa o oră.

Megiddo este considerat ca fiind unul dintre cele mai importante situri arheologice din Israel, fiind un important oraș-stat canaanit, din epoca bronzului. Escavările în sit au scos la iveală 26 straturi aparținînd mai multor civilizații care s-au pe aici vreme de mai multe milenii.

Traseul de vizitare începe la porțile orașului, care datează din epoca târzie a bronzului și se continuă de-al lungul mai multor ruine, având diferite funcționalități.

Atracția principală a sitului o reprezintă sistemul de alimentare cu apă. Sistemul a fost gândit astfel încât să alimenteze orașul din afara acestuia. Practic, este vorba de un puț imens adânc de circa 25 m, care se continuă cu un tunel lung ce circa 70 m, care ajunge la un izvor situat într-o peșteră aflată în afara zidurilor orașului. Pentru vizitarea acestui sistem de apă, am coborât mai multe trepte, după care am traversat tunelul și am părăsit situl urmând o potecă către parcare.

[Vizitat în 30.11.2017]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*