Medellin: Muzeul Pablo Escobar

Nu m-a interesat niciodată povestea celebrului traficant columbian și nici nu am văzut filmul Narcos de pe Netflix, în momentul în care am ajuns în Medellin. Întâmplarea a făcut ca la o simplă căutare pe net, cu locuri de vizitat în cartierul Poblado și împrejurimi din Medellin, să aflu de Muzeul Pablo Escobar.

După mai multe rețineri, am decis că nu este nimic rău în vizitarea unui muzeu, chiar dacă tema acestuia este nu este una pozitivă. Chiar și Netflix-ul difuzează Dark Tourist, una dintre destinații fiind locațiile asociate cu Pablo Escobar.

Cu inima strânsă m-am îndreptat spre muzeul localizat pe un deal, pe o stradă mai degrabă care inspira o zonă rurală, decât un oraș mare și modern, cum este astăzi Medllin-ul. După ce am trecut pe lângă un indicator improvizat pe care scria ”Casa museo” și am ajuns la o poartă metalică închisă, cu o poză mare cu proprietatea traficantului Hacienta Napoles liptită pe ea. Deja aveam rețineri dacă să sun sau nu la interfonul instalat pe un perete, în momentul în care am fost întrebat ce doresc. Cu un mic tremur în gals am spus că doresc să vizitez muzeul. Poarta s-a deschis și după vreo 50 m am ajuns la casa.

Aici m-a întâmpinat un ghid, care mi-a spus pe scurt despre ce este vorba, modul de vizitare și modul în care pot face poze. Mai precis, el va prezenta fiecare secțiune a casei muzeu, după care pot face poze. Din prezentarea lui am priceput repede că este orba de muzeu nu de altceva și am decis să merg mai departe și săl vizitez, deși cei 30 dolari pentru biletul de intrare mi s-a părut cam exagerat.

Exponatele muzeului includ motocicletele lui Escobar (o Harley Davidson roz pe care a adus-o ilegal din Statele Unite), mașini clasice, o mașină vopsită încât să imite mașinile poliției, două scutere de apă folosite de Roger Moore într-unul dintre primele filme cu James Bond și pe care a ținut neapărat să le cumpere.

În interiorul casei sunt expuse fotografii de familie, precum și alte artefacte pe care le-a folosit în viața sa de dinainte de a fi traficant și după aceea. Ghidul a prezentat totul foarte frumos și cu pasiune, punând accent pe ascuzătoarea amenajată într-un perete, dotată cu butelie de oxigen, un birou folosit la transportarea banilor proveniți din traficul de narcotice, un tablou cu calul de curse furat rivalii din Cartelul de la Cali și castrat, dar și bicicleta cu care Roberto Escobar a devenit campion sud-american la ciclism.

Ultima secțiune a muzeului a fost dedicată decăderii lui Pablo Escobar. Ghidul meu mi-a prezentat afișul publicat de autorități pentru prinderea principalilor capi ai cartelului, în frunte regăsindu-se pe lângă Palblo Escobar și Roberto Escobar, fratele lui, care este în viață și care gestionează muzeul, probabil acesta fiind și motivul pentru care nu apare ca personaj în filmul Narcos. Alături de afișe, se mai pot vedea și niște geamuri blindate ale mașinilor lui Escobar pe care se văd urmele gloanțelor trase de poliție. Nu în ultimul rând, ghidul a ținut să arate fostul aeroport din Medellin, folosit destul de mult de cartelul din Medellin, care și decidea cine și când să aterizeze, avioanele neafiliat având de făcut, de regulă, câteva ocoluri în plus.

M-am îndreptat spre ieșire și l-am văzut pe Roberto Escobar stând de vorbă cu un grup de turiști. Ghidul mi-a spus că nu cunoaște engleză, așa că nu a fost cazul să ascult și eu poveștile lui. Am înțeles însă că am fost primul român care a vizitat muzeul.

Ceea ce m-a surprins cel mai mult la muzeu nu este însă faptul că Roberto Escobar este unul din ghizii de la muzeu, ci faptul că ghidul meu a prezentat totul într-o lumină pozitivă, punând foarte mult accentul pe lucrurile bune pe care le-a făcut Pablo Escobar pentru comunitate, cu toate că pe mine m-a lăsat rece.

După circa o jumătate de an am citit un articol în presa de la noi în care se spunea că muzeul funcționa ilegal și a fost închis de autorități. Probabil că și mesajul transmis de ghizi a contribuit la acest lucru. Totuși, trebuie să spun că în afară de Casa Muzeu Pablo Escobar există multe agenții de turism în Medellin care oferă excursii tematice, cu opriri la principalele obiective care au avut vreo legătură cu traficantul columbian.

[Vizitat în 22.03.2018]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*