Masada

Masada este una dintre cele mai vizitate atracții turistice din Israel, fiind un pachet turistic ideal: peisaje spectaculoase, ruine romane și o un simbol al evreilor. Masada a fost construită între 31 și 37 BCE de Irod cel Mare, cel căruia i s-a acordat statutul de rege al Iudeei de către Senatul roman. Acesta a transformat o mică fortificație de pe un platou de stâncă izolat într-un refugiu și posibil sanctuar în cazul unei revolte.

În anul 60, evreii au început luptele pentru libertatea lor, revoltându-se împotriva ocupanților romani. După ce au fost expulzați din Ierusalim, aceștia s-au retras la Masada, fortăreața din vârful unei stânci, cu vedere la Marea Moartă. Din păcate pentru ei, în anul 73, romanii au asediat fortăreața, iar rebelii au preferat să moară decât să cadă în mâinile romanilor, atunci când aceștia au cucerit fortăreața. Asediul de pe Masada a fost unul dintre evenimentele finale care au pus capăt „Mării Revolte” a evreilor împotriva Imperiului Roman. Se estimează că 960 de apărători ai Masada au murit în timpul asediului, aceștia alegând o sinucidere în masă în locul sclaviei.

Situl din vârful platoului este destul de mare. Partea de sud este mai puțin spectaculoasă, și cuprinde mai mult spații goale sau structuri în mare parte distruse. Partea de nord a fortăreței este bine conservată, existând chiar și fragmente de decorațiuni pe unii pereți. Structurile din această zonă au fost auxiliare Palatului de Nord, ctitoria principală a regelui Irod, o realizare pe trei niveluri, construită în partea laterală a stâncii, a cărei terasă inferioară se afla la peste 250 de metri deasupra fundului văii. În prezent aici s-au păstrat contururile generale, câteva coloane și câteva elemente decorative.

Dincolo de ruine, vizita la Masada oferă și o priveliște uluitoare spre Marea Moartă și bazinul acesteia, numai că la vizita mea, atmosfera și vizibilitatea, mai ales datorită prafului, nu au fost cele mai bune.

Datorită ruinelor bine păstrate, dar și a semnificației sale, Masada a fost inclusă în anul 2001, pe lista siturilor patrimoniului Mondial UNESCO.

Vizita la Masada se poate face organizat, în cadrul unei excursii din Ierusalim, sau individual, așa cum am făcut eu, Masada fiind o escală între Qasr al-Yahud Baptismal Site și Qumran în nord și Eilat în sud. Accesul la fortăreață se poate face cu telegondola sau pe jos, noi optând să urcăm cu telegondola și să coborâm pe jos. Trebuie să aveți în vedere că bilet de acces pentru toate parcurile din Israel este valabil și aici, însă pentru gondolă se plătește separat.

[Vizitat în 27.11.2017]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*