Santa Maria di Leuca

Santa Maria di Leuca este cea mai sudică localitate din sud-estul Italiei, practic în cea mai de jos parte a tocului cizmei. Vizita spre Santa Maria di Leuca mi-am început-o din Brindisi, dar ca sa ajungi acolo fără mașină este o provocare la fel de mare ca și spre Alberobelo. Trenul nu ajunge decât până la Lecce. De acolo am încercat să iau bilet pentru trenul regional de sud est spre Leuca (sau probabil Gagliano – Leuca). În gara nu se vând astfel de bilete așa că a trebuit să merg, în fugă, spre o clădire anexa care vindea bilete spre Leuca. În fuga mare (ca sa nu pierdem trenul) am ajuns la trenul-mocănița unde am urcat în primul dintre cele 2 vagoane. Nașul ne-a spus ca am greșit trenul însă nu e problemă, la prima se rezolvă. De fapt trenul era bun, dar greșisem vagonul, așa că la prima am schimbat vagonul cele 2 vagoane devenind trenuri diferite spre diferite direcții.

Gara din Leuca este situată într-o zonă aparent (sau nu) nelocuită cu temperaturi foarte mari. Nu exista niciun autobuz sau alt mijloc de transport pentru cei câțiva km până la Santa Maria di leuca, în schimb prin copacii din fața gării sunt câteva pancarte agățate cu nr. de taxi. Am sunat și in scurt timp un taxi ne-a preluat către mare. Întoarcerea a urmat același curs, însă mai puțin provocator.

Odată ajunși în Santa Maria din Leuca nu sunt foarte multe opțiuni în afară de plajă și croaziere. Fiind 4 persoane, am optat pentru o croazieră pe mare. Imediat ce am ieșit din port am pornit spre est, trecând dincolo de Capul Santa Maria di Leuca. Probabil că am trecut din Marea Ionică în Marea Adriatică, dar nu sunt sigur. Spectacolul în sine este dat de țărmul stâncos și multitudinea de peșteri de aici. Ne-am oprit și noi la câteva, optând și pentru niște reprize de înot și snorkeling. Nu mai țin minte cât a durat întreaga tură, cer este că mi s-a părut foarte scurtă.

La țărm am mai aruncat o privire către locul de ”plajă” amenajat pe stâncile de la țărm, către biserica din centru, după care ne-am pus în mișcară să prindem ”mocănița” către Lecce.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*