Mardin

Situat pe versanții unui deal stâncos, în Mesopotamia superioară, între râurile Tigru și Eufrat, Mardin este un oraș cu o istorie lungă în care s-au succedat diferite civilizații și religii. Întemeiat în secolul al XI-lea î.e.n, orașul a fost condus succesiv de-a lungul secolelor de mai multe religii și culturi, inclusiv asirieni, romani, musulmani, mongoli, catolici, armeni și caldeeni. În secolul al V-lea, Mardin a fost condus de creștini asirieni, iar în secolul al XVI-lea orașul a fost anexat de turcii otomani și a rămas sub stăpânire turcească.

Istoria recentă a orașului este legată de genocidul armean și aramean din 1915-1916, atunci când majoritatea creștinilor arabi, aramaici și armeni ai orașului au fost uciși fără discriminare. În prezent, doar un mic grup de creștini asirieni au rămas în zona Mardin-ului și unele dintre bisericile lor sunt încă intacte.

Mardin a fost adesea considerat un muzeu în aer liber datorită arhitecturii sale istorice. Majoritatea clădirilor sunt construite din calcar de culoare bej, care a fost extrasă de secole fiind adusă de la carierele din zonă.

Orașul vechi, care nu este mare, este destul de ușor de explorat pe jos, însă presupune urcarea unor scări și alei printr-un labirint de străduțe, care se termină într-o stradă principală situată în partea de sus a orașului. În mod normal, de aici se continuă cu alte străduțe spre cetatea situată în vârful dealului, însă era închisă pentru restaurare, așa că m-am mulțumit să o văd din strada principală sau din depărtare, de pe străzile care înconjoară orașul.

Principala atracție care atrage atenția pe strada principală este Marea Moschee (Ulu Camii), construită în secolul al XII-lea, fiind totodată una dintre cele mai mari moschei din Anatolia. Aici este locul în care majoritatea turiștilor veniți în Mardin, de regulă turci, se opresc pentru o poză, fiind foarte greu să prinzi un cadrul fără alte persoane în jur. În afară de Ulu Camii, în zonă sunt multe alte moschei și medrese cu o istorie aproape la fel de veche sunt: Moscheea Șehidiye, construită în 1214, Moscheea Reyhaniye, a doua cea mai mare moschee din Mardin, construită în secolul al XV-lea, Moscheea Melik Mahmut, construită în secolul al XIV-lea, Moscheea Abdüllatif (Moscheea Latfiye), construită în 1371 sau Medresa Zinciriye, una dintre cele mai frumoase clădiri care datează din secolul al XIV-lea.

Foarte interesant mi s-a părut Muzeul Orașului Sabancı (Sabancı Mardin Kent Müzesi). Acesta este amplasat într-o clădire construită spre sfârșitul secolului al XIX-lea și a cărei destinație inițială a fost aceea de cazarmă. În 2003 Fundația Sabancı a început restaurarea acesteia, iar în 2007 aici a fost inaugurat muzeul orașului. Muzeul este destul de mic, însă conține o mulțime de informații despre istoria zonei și a populației de aici. Aici am aflat că pe vremuri, creștinii și musulmanii petreceau împreună de Crăciun, Paște și alte sărbători religioase musulmane.

În partea opusă a străzii principale este localizat Muzeul Mardin. Acesta este amplasat în clădirea fostei patriarhi ”Siriaco-Catolică”, construită de Patriarhul Antiohiei Ignatios Behnam Banni în 1895. Muzeul găzduiește colecții care datează din 4000 î.e.n. până în prezent și care reprezintă perioadele asiriană, urartiană, elenistică, persană, romană , bizantină , selgiucidă, artuklu și otomană.

Datorită istoriei sale și a arhitecturii cu influențe arabe, Mardin a fost inclus de Turcia pe lista indicativă a siturilor patrimoniului mondial UNESCO.

Am stat în Mardin doar o noapte, însă aș reveni cu plăcere în acest frumos oraș. Am ajus aici spre seară și fără să am cazare, așa că m-am orientat spre Beyt Sami Taş Ev, o pensiune care mi s-a părut cea mai accesibilă venind cu mașina. Pensiunea este situată chiar la poalele orașului vechi și are aspectul unei locuințe tradiționale, sculptată în piatră, cu o vechime de  peste 600 de ani. Pereții camerei în care am fost cazat erau atât de groși încât temperatura interioară era rece, deși afară era caniculă și nu exista nici aer condiționat.

[Vizitat în 23-24.07.2022]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*