Guilin: Maocun & Zhaidi

Maocun

În cursul vizitei la IRCK am avut parte și de 2 vizite în teren. Prima a fost în situl experimental Maocun. De la IRCK am fost urcați într-un autobuz iar după mai bine de o oră am ajuns într-un mic sat din China, probabil Maocun dar n-am certitudinea. Am coborât din autobuz în mijlocul unor terenuri agricole, nu foarte mari, înconjurate de vârfurile specifice zonei carstice. Agricultura în zonă se desfășoară pe suprafețe mici, dată fiind și configurația terenului, dar și resursele limitate de apă. În orice caz, în zonă se cultivă cam de toate. Oamenii merg la sapă în mod tradițional (nici nu cred că s-ar putea face mare lucru în mod mecanizat). Totuși, mulți dintre localnici au mici tractorașe, cu care-și transportă produsele la oraș pentru comercializare. Cum noi eram acolo pentru a vedea cum se monitorizează resursele de apă, trebuie remarcat că acestea erau canalizate astfel încât să se evite pierderile sau inundațiile. Mai mult, la fiecare parcelă există posibilitatea de irigare din acest canal colector.

În cel de-al doilea loc, nu departe de sătuc, ni s-au arătat și niște peșteri, mai precis niște intrări în peșteri, precum și un munte aproape complet betonat în vederea captării apei.

Zhaidi Underground River System

Cea de-a doua vizită în teren a fost la baza de cercetare Zhaidi. Dn fapt ne-am învârtit în jurul unui sat în căutarea unor puncte de intrare și ieșire a apei în/din subteran.

Insurgența era într-o zonă mai împădurită, în fundul unui aven imens ca diametru, dar accesibil pe niște scări. Oricum degeaba vorbeam noi de parametrii de calitate a apei de vreme ce o localnica spală rufele cu detergent în aceasta apă.

Spre finalul zilei am făcut o scurtă vizită și la un templu. Nu mai știu numele templului, dar cred că nu are nicio importanță decât prin faptul că mi-am pierdut telefonul la poza de grup.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*