
Mănăstirea Mor Hananyo (Deyrulzafaran)
Mănăstirea Mor Hananyo, cunoscută și sub numele de Deyrüzzaferân Manastırı, este situată la aproximativ cinci kilometri est de Mardin (în sud-estul Turciei). Aceasta este una dintre cele mai cunoscute și mai vechi clădiri din Mesopotamia Superioară și centrul religios al comunității ortodoxe siriace.
Mănăstirea Mor Hananyo își are originile în secolul al V-lea, iar în prezent se mai păstrează unele mozaicuri din acea perioadă. Din 1293 până în 1923 a fost sediul oficial al Patriarhiei Ortodoxe Siriace a Antiohiei și a întregului Orient, mutat după aceea mai întâi la Homs, iar din 1959 la Damasc. Cu toate acestea, Tronul Patriarhal și multe relicve se află încă în Mănăstire, precum și mai multe morminte ale unor patriarhi.
Am ajuns la Mor Hananyo la prânz, oră la care mănăstirea era închisă, așa că am fost nevoit să aștept aproape o oră, până la 13.30, timp în care am putut să văd, de la distanță, grotele săpate în muntele din spatele mănăstirii.
Vizita a fost una ghidată, însă ghidul și-a spus povestea doar în limba turcă, așa că n-am înțeles nimic din ce a spus. Deși se spune că mănăstirea are 365 de încăperi, câte una pentru fiecare zi a anului, turul ghidat include mai puțin de 5 săli și durează nu mai mult de 30 minute. Din punctul meu de vedere, cea mai interesantă mi s-a părut arhitectura de la intrarea în mănăstire și curtea interioară, însă semnificația sa istorică nu poate fi neglijată.
[Vizitat în 24.07.2022]
Leave a Reply